11.12.08
Pitkämies - Sarjakuvakeidas Kalliossa
Kun belgialaissyntyinen Jelle Hugaerts ei löytänyt Helsingistä etsimäänsä sarjakuvakirjaa, hän päätti toimia. Toukokuun alussa Kallioon Kolmannelle linjalle avattiin sarjakuvakauppa ja –galleria, nimellä Pitkämies. Putiikki sai nimensä lähes kaksimetrisen, tuuheapartaisen Hugaertsin mukaan, jota ohikulkijat kadulla huutelevat milloin Jeesukseksi, milloin John Lennoniksi tai ”Pitkäksi mieheksi.”
Sateisena iltapäivänä asiakkaat selailevat Pitkämiehessä sarjakuvakirjoja raukeassa tunnelmassa. Tilat ovat avarat ja valoisat, ja muhkeat sohvat kutsuvat lojumaan. Juuri viihtyvyyttä ja tilaa Jelle Hugaerts kertoo hakeneensa, kun hän perusti kauppansa.
Ennen Pitkämiehen avautumista helsinkiläisille sarjakuvadiggareille oli Hugaertsin mukaan tarjolla varsin kapeat valikoimat kirjoja. Hän itse sanoo myyvänsä muita kauppoja runsaammin underground-sarjakuvaa sekä paljon pienissä erissä tehtyjä omakustanteita. Hänen valitsemansa kirjat tulevat Suomen lisäksi muualta Euroopasta ja Yhdysvalloista, eikä useita niistä saa muualta Suomesta. Ratkaisevaa on, että Hugaerts itse pitää myymistään kirjoista.
Omiksi tämänhetkisiksi suosikeikseen Hugaerts valitsee pitkän pohdinnan jälkeen kuvataidetrio Paper Radin tuotokset sekä Chris Waren. Pitkämies ei kuitenkaan keskity pelkästään uugeefiilistelyyn, vaan myynnissä on myös suurille joukoille tuttuja nimiä, Fingerporista ja Milla Paloniemen Kiroilevasta siilistä Muumeihin.
Saman katon alle Pitkämiehen kanssa päätyi myös levy-yhtiö If Society. If Societyn toinen omistaja Tommi Forström myy liikkeessä, pääosin indieen ja punkiin keskittyen, sekä omia että muiden yhtiöiden levyjä. Lisäksi kaupasta voi löytää esimerkiksi Polka Jamin ja Art in the Age of Mechanical Reproductionin paitoja. Mitä tahansa vaatteita Hugaerts ei ole huolinut myyntiin, vaan hän haluaa, että myös ne liittyvät jollain tavalla sarjakuviin.
Hugaerts kertoilee kaupastaan leppoisasti samalla, kun ihmisiä soljuu ovista sisään. Vaikka Pitkämies on haastatteluhetkellä ollut auki vasta muutaman viikon, asiakkaat ovat löytäneet sen. Helsingin sarjisskenessä piirit ovat pienet, ja puskaradio toimii tehokkaasti.
Pitkämies on Helsingissä ainutlaatuinen sarjakuvakeskus. Kaupan lisäksi Pitkämiehen alakerrassa pitää majaansa myös sarjakuvakollektiivi Kutikuti. Kaksitoistahenkinen ryhmä tekee ja julkaisee sarjakuvia, ja tulevaisuudensuunnitelmissa on alkaa järjestää työpajoja yhteistyössä gallerian kanssa. Neljä kertaa vuodessa porukka julkaisee myös ilmaista, suomen- ja englanninkielistä lehteään Kutia. Lehden kymmenes numero on juuri valmistunut ja julkaistaan tänään.
Oleellinen osa Pitkämiestä on sen galleria, joka ainoana Helsingissä keskittyy pelkästään sarjakuviin. Suomen sarjakuvaseuran pyörittämän gallerian näyttely vaihtuu kuukauden välein. Kutikuti juhlii Kuti10-lehden julkaisua myös gallerian puolella ja seinät täyttyvät arkistojen aarteilla. Keväällä gallerian tiloissa järjestetään myös Mari Koivuahon vetämä "inspiraatiokurssi", jonka tavoitteena on vaientaa jokaisen sisäinen itsekriitikko ja oppia piirtämään ja kirjoittamaan vapautuneesti.
Hugaretsin kanssa jutellessaan huomaa, että tässä on mies jolle sarjakuvat ovat elämä ja joka todennäköisesti tietää niistä kaiken, mitä kysyjä vain keksii tiedustella. Hugaertsin haaveena on perustaa Pitkämiehen tiloihin myös vegaanikahvila, mutta ensi hätään hän hankkii asiakkaiden iloksi kahvikoneen. Sarjiksien selailu, kahvikupin kanssa upottavalla sohvalla, ei kuulosta yhtään huonolta tavalta viettää syksyistä sadepäivää.
Pitkämies, Kolmas linja 17. Avoinna ti-pe 11-19, la 10-16. www.pitkamies.net
Sarjakuvakeskuksen inspiraatiokurssi alkaa 14.1.2009 Kurssille voi ilmoittautua Sarjakuvakeskuksen kotisivuilla: www.sarjakuvakeskus.fi
Sarjakuvakollektiivi Kutikuti. www.kutikuti.com
KUTI10-näyttelyn avajaiset ja Kuti10-lehden julkistustilaisuus Sarjakuvakeskuksen galleriassa tänään to 11.12.2008 klo 18-20.
Teksti ja kuvat: Julia Jousilahti
We Love Helsinki
Avainsanat:
Galleriat,
Kallio,
Kaupat,
Levykaupat,
Paikat,
Pitkämies,
Sarjakuva,
Sarjakuvakaupat,
Taide,
Vaatekaupat
Tilaa:
Lähetä kommentteja (Atom)
2 kommenttia:
Hmm? Onkohan tää juttu ehkä unohtunut kuukausiksi toimituksen sähköpostiin.
Se kun on julkaistu joulukuussa ja sen lopussa kirjoitetaan julkaisutilaisuudesta "tänään 11.12."
Toisaalla jutussa taas kerrotaan, että liike on avattu toukokuun alussa, ja että "Vaikka Pitkämies on haastatteluhetkellä ollut auki vasta muutaman viikon, asiakkaat ovat löytäneet sen."
Muistelen myös lukeneeni putiikista hyvin vastaavan jutun kyllä jo aiemminkin jostain, oiskohan ollut metron live. Se ei tosin liity tähän ihmettelyyn mitenkään.
Hyvä ja oikea huomio. Asia on juurikin näin:
Haastattelu on tehty ja juttu kirjoitettu jo heti toukokuussa, mutta koska WLH:n blogin avaaminen pygi ja pygi, jutun julkaisu viivästyi ja nyt se sitten päätettiin julkaista, kun oli jotain ajankohtaista lisättävää siihen.
Pitkämiehestä on kerrottu toki monissa lehdissä, mutta eri lehdet tavoittavat eri lukijoita. Ja koska WLH:n tavoittena on kertoa Helsingistä ei paitsi helsinkiläisille lukijoille, vaan myös Helsinkiin muualta Suomesta tuleville matkailijoille ja vierailijoille, ja heistä moni ei paikasta välttämättä ole lukenut mitään. WLH: tavoitteena on siis myös toimia matkaoppaana Helsinkiin, eikä pelkästään kertoa ajankohtaisisia uutisia, kuten monet muut lehdet tekevät.
Mä ylipäätään vierastan aika paljon sitä ajattelua, et jos joku on jostain jo kirjoittanut, siitä ei voisi enää mitään kirjoittaa. Ei meillä oo oikeastaan mitään tarvetta olla todella originaali ja kirjoittaa vain paikoista, tapahtmista ja ihmisistä, joista kukaan muu ei ole koskaan kirjoittanut.
Lähetä kommentti