23.4.09

Radio Reaktori – Ennenkuulumatonta!


Käännä radiosi taajuudelle 100.0 MHz. Voit kuulla mitä vain.Ammattikorkeakoulu Metropolian televisio- ja radiotyön opiskelijoiden pyörittämä radiokanava Reaktori on taas startannut ja kuuluu toukokuun puoleen väliin saakka Helsingin alueella taajuudella 100.0 MHz. Netin kautta kanavaa pääsee kuuntelemaan muuallakin.

Opiskelijaradio aloitti toimintansa vuonna 2002 nimellä RadioAsema. Sittemmin radio vaihtoi nimensä Reaktoriksi, ja viihdyttää nykyään kuuntelijoita joka kevät kuukauden ajan huhti-toukokuussa. Kanavan tyyli ja sisältö vaihtelevat vuosittain tekijöiden mukaan.

Yksi Reaktorin ohjelmista on Acoustic Studio, jossa kotimaiset bändivieraat soittavat akustisen keikan studiossa. Ohjelma tulee lauantaisin klo 18-19.

Tänä vuonna radio Reaktorin slogan on Sopivasti sekaisin. Mitä se tarkoittaa, Reaktorin päätoimittaja Ida Karimaa?

”Ohjelmistomme on hyvin sekalainen – tarjoamme sopivassa suhteessa kaikkea musiikin erikoisohjelmista filosofia-aiheisiin keskusteluohjelmiin ja 30-luvulle sijoittuvaan salapoliisikuunnelmaan”, Karimaa kertoo.

Mitään "jokaiselle jotakin" -kompromissiradiota ei kuitenkaan olla tekemässä, vaan nuoret toimittajat ovat rajanneet linjansa tiukasti sen mukaan, mikä heitä itseään kiinnostaa. He edustavat kanavan kohderyhmää, ja luottavat siihen, että muilla samanikäisillä ja -mielisillä on samankaltaisia intressejä. ”Teemme radiota etupäässä noin 18 – 29 -vuotiaille pääkaupunkiseudulla asuville nuorille aikuisille, jotka ovat kiinnostuneita musiikista, kulttuurista ja ajankohtaisista ilmiöistä”, Karimaa tiivistää.

Päätoimittaja Karimaa Kiki Pau -yhtyeen Aleksin ja Reaktorin toimituspäällikön Heikin välissä Acoustic Studio -ohjelman nauhoituksissa.

Reaktori on Metropolian televisio- ja radiotyön opiskelijoille ehdottomasti yksi kouluajan tärkeimmistä projekteista, joka vaatii rutkasti panostusta ja unettomia öitä. Koko talven radiotoimittajat ovat ideoineet ja äänittäneet ohjelmia, pähkäilleet radion teknisen toteutuksen kanssa, miettineet kanavan musiikillista linjaa… Myös radion mainostaminen on ollut tekijöiden itsensä harteilla, sillä Reaktori ei saa koulun ulkopuolista rahoitusta.

Onneksi hyvä porukka on pelastanut uupumukselta. ”Meillä on aivan ihana toimitus”, Karimaa hehkuttaa. Ja on itse työkin palkitsevaa. Huippuhetkiä Reaktoria tehdessä ovat Karimaalle olleet muun muassa Acoustic Studio -ohjelman nauhoitukset, joissa hän on päässyt tapaamaan monia arvostamiaan muusikoita. ”Onhan se älyttömän hienoa saada studiossa yksityiskeikka bändiltä, jota on aikaisemmin päässyt kuuntelemaan livenä vain täpötaysillä klubeilla tai festareilla.”

Plutonium 74:n pojat katsovat keikkakuvia Reaktorin studiolla.

Valtaosa työstä on vielä edessä, sillä Reaktorin ohjelmista vain muutama on nauhoitettu etukäteen. Karimaan mukaan radion käynnistyminen on silti helpotus. ”Sormet syyhyävät päästä kaiken taustatyön jälkeen vihdoin eetteriin!”

Mutta miksi kuunnella opiskelijoiden nollabudjetilla toteuttamaa radiokanavaa, kun radioaallot kuhisevat ammattilaistuotettuja kanavia?

Karimaan mukaan Reaktori on ennakkoluuloton ja tuore vaihtoehto valtakunnallisille radiokanaville. Ennakkoluulottomuus näkyy esimerkiksi Reaktorin musiikillisessa linjassa, jota on mietitty tänä vuonna erityisen paljon. Jokainen biisi, joka Reaktorissa soi, on harkittu valinta. ”Soittolistoja meillä ei ole eikä listahittejä kuulla – ainakaan ilman päteviä perusteita", Karimaa kertoo. Viikonloppuisin dj-vieraat pääsevät toteuttamaan itseään Reaktorissa vapaammin kuin isoilla radiokanavilla olisi mahdollista.

Omaperäisyys ja tuoreus ovat Reaktorin valtteja myös puheohjelmissa. ”Luvassa on rajojen kokeilua, provosointia ja ylilyöntejä. Meitä eivät sido sisällöntuotannossa taloudelliset tavoitteet”, Karimaa kertoo. ”Tällainen vapaus saattaa pahimmassa tapauksessa tuottaa uskomatonta paskaa – tai sitten se voi synnyttää jotain kiinnostavaa, uutta, tavallisuudesta poikkeavaa.”

Musiikin monitoimimies Marzi Nyman Meri Nyholmin haastattelussa.

Radio Reaktori kuultavissa Helsingin alueella taajuudella 100,0 MHz tai netissä http://radioreaktori.metropolia.fi
Reaktori toimii 12.5. asti.

Teksti: Silja Massa, Kuvat: Ida Karimaa & Esa Kukkonen

We Love Helsinki

2 kommenttia:

Nippi kirjoitti...

Hei!
Haluaisin kiittää teitä mahtavasta radiokanavasta. Kiitos!
Harmittaa kuitenkin, että löysin kanavan vasta viime viikolla, vappuna ollessani töissä ja sieltä ajaessani kotia kohti. Ja nyt surukseni luin, että kanava päättyy 12.5
No, mutta ei auta murehtiminen vaan pitää nauttia vielä viimeisistä Reaktori-hetkistä. Kiitos vielä kerran ja hyvää kesää!

Anna V. kirjoitti...

Reaktorihan käsittääkseni tekee lähetyksiä joka vuosi samoihin aikoihin vuodesta, aina uuden Metropolian vuosikurssin voimin. Ensi kevään korvalla siis uudestaan radio viritykseen!

 
Creative Commons License
Tämän teosteoksen käyttöoikeutta koskee Creative Commons Nimeä-Epäkaupallinen-Tarttuva 1.0 Suomi-lisenssi.