12.8.10

WLH selvitti ilmaisjakelulehtien kohtalon: Joka viikko kaksi miljoonaa lehteä kulkee telineestä roskiin


Helsingin joukkoliikenne on täynnä ilmaisjakelulehtiä. Päivän päätteeksi ne jäävät lojumaan ratikoiden, bussien ja metrojen penkeille. Mitä lehdille sitten tapahtuu? Tarvitseeko niiden heitteillejätöstä potea huonoa omatuntoa?

Kello on 6.15. Rautatieaseman edessä kaksi vihreisiin liiveihin pukeutunutta nuorukaista jakaa ohikulkijoille Metro-lehteä. Nappaan yhden. Voisihan sitä junassa selailla. Metro on nopeasti plärätty. Nousen junasta ja lehti jää penkille. Kai sen joku kerää talteen.

Helsingissä ilmestyy lukuisia ilmaisjakelulehtiä, joista suurin on Metro. Sen yli 400 000 numeron jakelusta valtaosa päätyy Helsinkiin. Metroa jaetaan ratikoissa, busseissa sekä metro- ja juna-asemilla. Metroasemilla voi törmätä myös Varttiin ja Helsingin Uutisiin, joita löytyy asemien lisäksi muun muassa kaupoista ja kouluista. Viikossa näitä lehtiä on telineissä vajaat kaksi ja puolimiljoonaa kappaletta.

Lasketaanpa. Vajaan 600 000 asukkaan kaupungissa se tekee neljä kappaletta viikottain jokaiselle helsinkiläiselle. Aika paljon lehtiä. Aika paljon paperia. Minne se kaikki päätyy metrojen, junien ja ratikoiden penkeiltä?

Iltapäivällä juoksen Hakaniemessä liukuportaita alas metroon. Matkan varrelta käteen tarttuu Helsingin Uutiset. Vuosaaressa nousen pois. Jälleen lehti jää penkille. Mutta se ei haittaa. HKL:n mukaan siivoojat käyvät metrot läpi ja toimittavat lehdet asemilla oleviin paperinkeräyksiin. Lehdet lajitellaan myös asemilta ja jakelutelineistä. Lopulta kaikki lehdet päätyvät Ruoholahteen, jossa sijaitsevat paperinkeräysastiat tyhjennetään kerran viikossa. Tarkkaa tietoa niihin kertyneen paperin määrästä ei ole.

Kotiin palatessani selailen Varttia. Se unohtuu käteeni, kun suunnistan asemalta raitiovaunupysäkille. Sataa tihuttaa. Pysäkillä näkyy Metro-lehden vihreä keräysastia. Nakkaan lehden sinne. Kaikilta pysäkeiltä ei keräysastioita tosin löydy. Vettyneet lehdet päätyvätkin sekajätteeseen, sillä märkää paperia ei saa laittaa paperinkeräykseen.

Raitiovaunussa lojuu lehtiä siellä täällä, jopa lattialla. Myös täällä lehdet pyritään kierrättämään.

”Toivottavasti se, mikä meidän käsiin jää, on lähemmäs sata prosenttia vaunuun jätetyistä lehdistä. Kaikki kerätään, mutta osa saattaa päätyä sekajätteeseen”, sanoo raitiovaunujen siivoamisesta vastaava huoltopäällikkö Markus Keisala.

Kierrätyksen järjestäminen ja rahoittaminen on HKL:n vastuulla.

”Metro-lehti maksaa meille tietyn määrän rahaa, jolla sieltä tuodaan tietty määrä lehtiä vaunuun. Me maksamme paperin keräyksestä. Se on plus miinus nolla meille”, Keisala selittää.

Ilmaisjakelulehtien kierrätysprosentista ei kenelläkään tunnu olevan tarkkoja lukuja. ”Eiköhän ne lähes kaikki kierrätykseen päädy”, Metron jakelupäällikkö Patrick Helander arvioi. Hän vakuuttaa, että kaikki jakeluun menevät Metrot myös luetaan.

”Me seuraamme lehtien loppumista telineistä säännöllisen epäsäännöllisesti. Tällä hetkellä tuntuu, että lehdet loppuvat kesken. Levikki ei siis ole ainakaan liian suuri.”

Teksti: Anna Takala

We Love Helsinki

Ei kommentteja:

 
Creative Commons License
Tämän teosteoksen käyttöoikeutta koskee Creative Commons Nimeä-Epäkaupallinen-Tarttuva 1.0 Suomi-lisenssi.