11.3.09

Ikuisia fillareita


Nähdessään muutama vuosi sitten Värttinän Iki-nimisen albumin, ei Marco Ströer voinut aavistaa, millainen enne levyn nimi olisi. Rakkaus pyöräilyyn toi Ströerin syntymäkaupungistaan Berliinistä Suomeen. Nyt Värttinän albumi makaa Ströerin polkypyöräliikkeen toimistopöydällä Kinaporinkadulla, Kalliossa. Liikkeen nimi on Ikifillari ja osuvampaa saa hakea.


Ikifillari on ensimmäinen kuormapyöriä ja muita liikkuvan kaupunkilaisen tarpeisiin kustomoituja polkupyöriä myyvä liike Suomessa. Valikoima on laaja – siihen sisältyy niin vankoin etu- kuin takaritsilöinkin varustettuja kaksipyöräisiä, sekä painavampia kuormia kestäviä kolmipyöräisiä fillareita. Useissa pyörissä on tavarakoppa, jossa tilavuudesta riippuen kuljettaa vaivattomasti ostoksia, lemmikkikoiran tai vaikkapa huonekaluja. Lapsekkaille löytyy lastenkuljetukseen suunniteltuja malleja, yhteen niistä mahtuu yhtä aikaa jopa kolme pienokaista. Erikoisuuksiin kuuluu myös malli, joka mahdollistaa pyörätuolin kuljetuksen etuosassaan.

Pyöräkaupan perustaminen kypsyi Ströerin mielessä oman harrastuksen ohessa vuosien mittaan. Viime keväänä, kun öljyn hinta nosti autoilijoiden polttoainekustannuksia tähtitieteellisiksi aika tuntui monessakin mielessä otolliselta
yrityksen perustamiselle. Ilmastonmuutos ja maailmanlaajuinen talouskriisi sekä niiden vielä suurelta osin arvoituksena olevat vaikutukset vain vahvistivat Ströerin suunnitelmia. Kun muut lopettavat, hän aloittaa varmana pyöräkaupan tarpeellisuudesta.

"Laadukkaasta pyörästä et maksa kuin kerran. Sen lisäksi et joudu maksamaan bensakuluja, et milloinkaan parkkimaksuja ja kaiken kukkuraksi pysyt hyvässä kunnossa ja säästät luontoa", Ströer luettelee uuden kumin tuoksuisessa toimistossaan, enkä voi kuin nyökytellä vieressä.

Tällä hetkellä liikkeessä on meneillään talviale, sillä kevään uutuuspyörät ovat saapumassa piakkoin. Jos luottomallitkin ovat mitä veikeimpiä ja oivaltavia, sekä ulkomuodoltaan että käytännön tasolla, ei uusistakaan malleista mielikuvitusta puutu. Mainitessani itse omistavani cruiser-mallisen pyörän ja harmitellessani, ettei siinä ole kuljetustelinettä, Ströer huomauttaa ettei se ole ongelma. "Tänä keväänä liikkeeseen saapuvat myös uudet irrotettavat tavaratelineet. Niitä pystyy liittämään miltei pyörään kuin pyörään." Mieleeni nousee sympaattinen kuva omasta cruiseristani kuljetustelineellä varustettuna. Tämä täytyykin laittaa harkintaan.

Ströerin näkemykset suomalaisesta pyöräkulttuurista ovat positiivisia. Berliinissä pitkään asuneena hän toteaa, että Saksaan verrattuna pyöräilijän kulkumahdollisuudet ovat Suomessa huomattavasti paremmat. Esimerkiksi puistossa fillaroinnista voi napsahtaa mojovat sakot Saksassa. Ströer kehuu myös suomalaisia pyöräteitä. Vaikka Amsterdamin ja Kööpenhaminan kaltaisiin pyöräilijän paratiiseihin on vielä jonkin verran matkaa, on Helsingin pyöräkulttuuri selvästi voimistumassa ja Ikifillarin kuormapyörät ovat oiva todiste siitä.

Marco Ströer esittelee Ikifillarin pyöriä Go Expo -messujen fillariosastolla 13-15.3.2009 Helsingin Messukeskuksessa.

Ikifillari, Kinaporinkatu 5, Alppiharju. Avoinna ti-pe 12-18. www.ikifillari.fi

Teksti: Outi Niemelä, Kuvat: Jarkko Wickström

We Love Helsinki

Ei kommentteja:

 
Creative Commons License
Tämän teosteoksen käyttöoikeutta koskee Creative Commons Nimeä-Epäkaupallinen-Tarttuva 1.0 Suomi-lisenssi.