12.3.09

Sopiva Shop - Seitsemän suunnittelijaa, yksi kauppa


Seitsemän nuoren suunnittelijan vaatekauppa, Sopiva Shop, aukeaa tänään Eerikinkadulla. Yksi heistä, vaatesuunnittelija Mila Moisio, kertoi We Love Helsingille miksi hän käyttää tekemissään vaatteissa vain kierrätettyjä kankaita ja miltä tuntuu olla perustamassa kauppaa juuri laman alla.


Sopivasti erilainen

Sopiva Shopin pieni kivijalkakauppa Eerikinkadulla
on ennen avajaisia vielä iloinen sekamelska remonttitarvikkeita ja esillepanoa odottavia tuotteita. Tekemistä riittää sillä sopivalaiset ovat puuhanneet remonttia itse. Paikkoja on tullut näyttämään yksi Sopivan jäsenistä, vaatesuunnittelija Mila Moisio. Hän suunnittelee ja valmistaa vaatteita yhdessä Kaisa Rissasen kanssa nimellä Tauko.


Moision ja Rissasen lisäksi seitsemän naisen osuuskuntaan kuuluu viisi muuta vaate- ja korusuunnittelijaa. Veikeän Hoplá -tuotemerkin takana on Globe Hopella työskentelevä Inka Honkanen, joka tekee itse suunnittelemistaan ja painamistaan kankaista laukkuja. Nansolla työskentelevät Mirkka Lähteenkorva ja Maija Nuppula taas toteuttavat omia visioitaan nimellä Second Chance. Korusuunnittelija Liisa Tervisen mallistoon kuuluu värikkäitä helmikoruja. Erilaisia laukkuja, kukkaroita ja koruja tekevä Miia Kauppinen taas on ehtinyt pitää Green Papaya -liikettä jo aiemmin samassa tilassa johon Sopiva nyt avataan.


Sopivan jäsenet tarjoavat myös vaatteiden ja korujen korjaamista sekä koruntekokursseja.


Sopivan tuotteet sointuvat erittäin hyvin toisiinsa, vaikka monet tekijöistä ovat vasta äskettäin tutustuneet. Yhteinen tyyli on syntynyt itsestään; esimerkiksi vastuullisuus ja ekologisuus nousivat luonnostaan keskeiseksi osaksi osuuskunnan toimintaa. Moision mukaan uusista materiaaleista olisi varmasti nopeampaa ja tehokkaampaa valmistaa suuria määrä vaatteita, mutta hän tahtoo silti pitäytyä kierrätyskankaissa. “Se on muodostunut itselle lähtökohdaksi, ettei tahdo enää tehdä lisää asioita maailmaan, vaan mielummin kierrättää vanhoja.


Materiaalia uusiokäyttöön Moisio löytää kirppareita kiertämällä, teattereiden ylijäämistä, yksityisten ihmisten vinteiltä ja monista muista yllättävistä paikoista. "Onhan siinä perkaamisessa työtä.” hän myöntää.

Moisiolla on vahva luottamus siihen, että hienoille ja huolella tehdyille vaatteille löytyy kyllä ottajia. “Ainakin omalla kohdalla vaatteiden teho perustuu siihen, että ne ovat yksilöitä." Vaikka hän on puskaradion kautta saanut jo ennen kaupan avaamista valtavasti tilaustöitä, tuli
Sopivan kaltainen yhteisö kuin tilauksesta. Vaatteiden myyntiä piti järkeistää, mutta kaupan perustaminen yksin tuntui pelottavalta. Mahdollisuus liittyä osuuskuntaan sen sijaan tuntui hyvältä ja luontevalta. “Kaupassa on hirveästi mahdollisuuksia, mutta ei niitä ole oikein osannut vielä edes miettiä. Tässä on niin ekaa kertaa.”


Moision työhuoneella Vallilassa roikkuu paljon uusia vaatteita avajaisia varten. "Ja iskä teki henkarit."

Kun puhe kääntyy vaikeisiin aikoihin – siihen, kuinka rohkealta tuntuu perustaa kauppa laman uhan alla – Moisio naurahtaa. Asiasta on moni kysynyt, mutta ei häntä talouden alamäki pelota. “Taantuma on jotenkin niin ulkopuolella omasta elämästä. Se on jossakin otsikoissa. Itse olen että: 'Häh, ai niin joo, tämä voisi jotenkin vaikuttaa.' Ehkä jotenkin itse kuuluu siihen porukkaan joka – ei nyt voi ehkä sanoa on täysin ulkopuolella – mutta kuitenkin. Nuo volyymit ovat kuitenkin niin pieniä.” Rahallinen riski ei ole Sopiva Shopissa ylitsepääsemätön, kierrätettyjä materiaaleja käyttäen ei tarvitse maksaa suuria kuluja. Ja yrittäjällä on yksi etu ylitse muiden: Kukaan ei voi ainakaan antaa potkuja.


Sopiva Shop, Eerikinkatu 15-17, Kamppi. Avoinna ma-pe 11-18 & la 11-16. www.sopivashop.fi
Avajaiset tänään klo 12.

Teksti ja kuvat: Joska Pyykkö

We Love Helsinki

Ei kommentteja:

 
Creative Commons License
Tämän teosteoksen käyttöoikeutta koskee Creative Commons Nimeä-Epäkaupallinen-Tarttuva 1.0 Suomi-lisenssi.