20.1.09

Geezers – Graffitikulttuurin viimeinen etuvartio


Maallikon silmissä näyttää siltä, ettei Helsingissä ole enää graffitikulttuuria. Spraymaalikaupan perustaminen Helsinkiin tuntuukin yhtä kannattavalta idealta kuin baarin pystyttäminen lestadiolaiskylään.


Vaasankadulla on kuitenkin ollut jo kolmatta vuotta Geezers-niminen kauppa, joka on erikoistunut graffitikulttuuriin. Kaupasta saa paitsi laadukkaita spraymaaleja, myös alan lehtiä, kirjoja, vaatteita – sekä ystävällistä ja asiantuntevaa palvelua. Liikettä pyörittävät Aku ja Manne ovat kulttuurin pitkäaikaisia harrastajia. ”Helsingissä oli pitkään vaan yksi kannukauppa, Board House”, Aku kertoo, ”ja mun mielestä alalla kuin alalla on hyvä olla vähän kilpailua. Sitten kun en päässyt kouluun, piti alkaa oikeasti miettimään, mitä sitä tekee.” Syntyi Geezers, ja herroista tuli yrittäjiä. Kilpailua myös syntyy, sillä kyseisen alan erikoisliike on hinnoitellut huipputason maalinsa neljän euron tuntumaan.

Onko spraymaalikaupalle sitten kysyntää kaupungissa, jonka graffitikulttuuria nollatoleranssi on määritellyt viimeiset kymmenen vuotta? ”Ei graffitikulttuuri mihinkään ole kadonnut, se on vaan siirtynyt pois 'tavallisen' ihmisen silmistä”, Aku selittää. ”Stop töhryille -kampanjan ainoat saavutukset olivat kulttuurin piilottamisessa ja töiden laadun heikentämisessä – maalausten taso on heikentynyt älyttömästi 90-luvun alusta, jolloin oli vielä laillisia harjoituspaikkoja ja puolilaillisia päivämestoja.”

Käydessäni tutustumassa Geezersiin, ovi käy jatkuvasti, puhelin pirisee, ja takahuoneessa Manne nakuttaa tietokoneella nettikaupan tilauksia. Asiakkaita siis riittää, ja tämä on vasta maanantaiaamu! ”Tammikuu, ja talvi yleensäkin, on aina vähän hiljaisempaa aikaa. Kesällä maalaa moni, mutta vaan pieni osa porukasta jaksaa vetää tätä ympäri vuoden.”

Vaikka virallisesti kaupungin Stop Töhryille -projekti lakkautettiinkin vuodenvaihteessa, negatiiviset asenteet graffitia kohtaan säilyvät varmasti. Tulevaisuuden suhteen Geeserzin yrittäjät ovat kuitenkin toiveikkaita. ”Nollatoleranssi saattaa loppua, jos Vuosaareen tai muualle saadaan laillinen seinä”, Aku arvelee. Se voisi nostaa graffitikulttuurin taas entiseen loistoonsa. ”Samalla voisi noi korvausvaatimukset myös muuttua kohtuullisemmiksi. Mun mielestä on ihan tarpeetonta tuhota nuoren elämä laittamalla sille sellaiset korvausvaateet, jota se ei ikinä pysty maksamaan.”

Graffitiharrastajien lisäksi Geezers palvelee myös sisustajia, taidemaalareita ja hiukan yllättäen myös nuorten vanhempia. ”Varsinkin joulun alla ollaan myyty paljon lahjakortteja junnujen vanhemmille” , Aku kertoo hymyillen.

Ehkä suhtautuminen graffitikulttuuriin on tosiaan muuttumassa.

Geezers the Shop, Vaasankatu 6, Alppiharju. Avoinna ma-pe 11-18 & la 11-16. www.geezers.fi

Teksti ja kuvat: Antti Tuomola

We Love Helsinki

6 kommenttia:

Anonyymi kirjoitti...

Hyvä juttu,hyvä kauppa.Hyvä Helsinki!

Tessa kirjoitti...

Ei vitsit, olin jotenkin elänyt harhaluulossa että maalit on älyttömän kalliita ja paikka niin ug ettei ovesta uskalla käydä ilman riittävää katu-uskottavuutta.. Pakko käydä lähipäivinä tsekkaa tarkemmin!

Anonyymi kirjoitti...

hyvä artikkeli :)
support !

Anonyymi kirjoitti...

Kävin viime vuoden puolella paikan päällä ensimmäistä kertaa. Olin jo muualta ettiny jotain maalia, joka pysyis kumissa kiinni edes pari päivää. Geezersistä todella sai hyvää ja asiantuntevaa palvelua, halvan maalin ja vielä pari lisäsuutinta kaupan päälle "Jos toi menee tukkoon". Ei tämmöstä muista stadin kaupoista voi odottaa.

Kiitosh!

Anonyymi kirjoitti...

tänäänki menos tonne...

Anonyymi kirjoitti...

ERITTÄIN hyvä artikkeli ja upeat kuvat myös!

 
Creative Commons License
Tämän teosteoksen käyttöoikeutta koskee Creative Commons Nimeä-Epäkaupallinen-Tarttuva 1.0 Suomi-lisenssi.