18.1.09

Minä menen: Docpointin kotimainen esityssarja


Ensi tiistaina alkavassa Docpointissa esitetään laaja kirjo yhteiskunnallisiin ja poliittisiin teemoihin tarttuvia dokumentteja. Mielenkiintoisesta tarjonnasta on miltei mahdotonta valita kiinnostavimmat. Päätin keskittyä tällä kertaa suomalaisten tekijöiden dokumentteihin.


Peter von Baghin kehuttu Helsinki, ikuisesti kiinnostaa. Lumettoman ja harmaan talven keskellä tekee mieli tarkastella arkiympäristöä ja fiilistellä kotikaupunkia uusista näkökulmista. Arkistomateriaalia ja eri taiteenaloja yhdistelevää dokumenttia on kehuttu runolliseksi kaupunkielokuvaksi. "Kuvissa latautuvat sekä menneisyys että tulevaisuus" kuvaili von Bagh itse elokuvaansa Hesarissa ennen ensiesitystä Juhlaviikkojen avajaiselokuvana.

Helsinki-teemasta innostuneena valitsin myös toisen elokuvan, joka liittyy sekin löyhästi kotikaupunkiini. Kanerva Cederstömin ohjaamassa dokumentissa Erikoisia Tapauksia liikutaan raitiovaunun kyydissä ympäri kaupunkia. Helsingin Sanomien samannimisen palstan innoittama dokumentti lupaa unenomaisen matkan Helsinkiä muistuttavan kaupungin läpi.

Annika Grofin poliittisen trillerin, Liikkumavaran, soisi avaavan poliittisen päätöksenteon salamyhkäistä ja etäistä kuvaa. Siinä seurataan muutaman kuukauden ajan yhden lain syntyä valiokunnan käsittelyssä. Dokumentissa kurkistetaan poliittisen päätöksenteon taakse, avataan valiokunnan suljetut ovet ja kuljetetaan katsojia eduskuntaryhmiin ja käytäväkeskusteluihin julkisten lausuntojen takana.

Donagh Colemanin dokumentti Kivilaitumet vie katsojan Himalajan Ladakhiin, paimentolaisperheen arkeen. Yksi maailman hienoimmista materiaaleista, pashminavilla, tuotetaan äärimmäisen niukoissa oloissa, joissa ylellisyydestä ei ole tietoakaan. Uskon, että edessä on paitsi ajatuksia herättävä, myös Himalajan huikeista maisemista ammentava visuaalinen dokumentti.

Docpoint, Helsingin dokumenttielokuvafestivaali 20-25.1.2009

Peter von Bagh: Helsinki, ikuisesti su 25.1.2009 klo 13 Ateneum-Salissa, Kaivokatu 2, Kluuvi.
Kanerva Cederström: Erikoisia tapauksia ke 21.1. 2009 klo 18 Bio Rexissä, Mannerheimintie 22-24, Kluuvi.
Annika Grof: Liikkumavara pe 23.1. 2009 klo 19 Bio Rexissä, Mannerheimintie 22-24, Kluuvi.
Donagh Coleman: Kivilaitumet to 22.1. 2009 klo 18.45 Maximissa, Kluuvikatu 1, Kaartinkaupunki.

Teksti: Veera Moll, Kuvat: Docpoint

We Love Helsinki

Ei kommentteja:

 
Creative Commons License
Tämän teosteoksen käyttöoikeutta koskee Creative Commons Nimeä-Epäkaupallinen-Tarttuva 1.0 Suomi-lisenssi.