8.9.09

Eka kerta: Duunissa festareilla


Helsingin Juhlaviikkojen inspiroimassa Eka kerta -juttusarjassa toimittajat kokeilevat uusia harrastuksia ja aktiviteetteja. Kolmannessa osassa Tuukka Pasanen
kertoo kokemuksestaan nälkäpalkkaduunarina Pitkä Kuuma Kesä -festarilla.

The Flaming Lips esiintyi Wayne Coynen johdolla.

Aurinko paistaa pilvettömältä taivaalta ja lämmittää Suvilahden alueen helteiseksi pätsiksi. Ihmiset kantavat selät väärinä aitoja ja betonikiviä, sekä pystyttävät festivaalitelttoja. Hiki virtaa, iho palaa, kuumuus ei hellitä ja tämä on vasta ensimmäinen kolmen päivän urakasta, jonka jälkeen kaiken pitäisi olla valmista festivaalivieraita varten. Lisäksi tiedossa on vielä viikonlopun jälkeinen purkupäivä.


Olen siis töissä
Pitkä Kuuma Kesä -festivaalia rakentamassa. Palkkana on liput viikonlopun festivaalille ja yksi klubikeikka syksylle. Kolmen päivän aikana tiimimme tulisi saada koko alue aidoitettua, aidat pressutettua ja pystytettyä olut- ja backstageteltat, olutalueet, bajamajat ym. tarpeelliset asiat. Meitä on kahdeksan – viisi miestä ja kolme naista. Lisäksi pari tyyppiä Fullsteamilta aikataulun pettäessä ja pari tyyppiä Pågå Teamilta, jotka vastaavat rakentamisesta ja ohjeistavat meitä. Päivän päätteeksi hiekka ja lika värjäävät suihkun veden mustaksi. Otin jopa kesätöistäni lomaa päästäkseni raatamaan ilman rahapalkkaa. Onko tässä mitään järkeä?

On. Voinen sanoa täydestä sydämestäni, että Pitkä Kuuma Kesä -festivaalin kasaaminen oli toistaiseksi yksi tämän kesän parhaimmista kokemuksista. Vaikka fyysinen raataminen helteessä – ja etenkin siitä diggaaminen – on varmaankin monen mielestä hurahtanutta, niin se on samanaikaisesti mahtavaa ja aidosti hauskaa. Hyvän jengin kanssa aika kuluu mukavasti ja tekemisestä tulee aikaansaava olo. Samalla oppii monia käytännön asioita sekä kunnioittamaan festivaalin järjestelyjä ja henkilökuntaa. Tekemisen merkeissä tapaa myös uusia hyviä tyyppejä.

The Soundsin Maija Ivarsson.

Itse tapahtuman järjesti
Fullsteam Agency ja se laajensi Fullsteamin samannimisten kesäklubien perinnettä ensimmäistä kertaa festivaaliksi. Esiintyjiksi oli kiinnitetty mm. ensimmäistä kertaa Suomessa vieraillut punklegenda Social Distortion, The Melvins, indiepsykedeliarockin nykypäivänpinkfloyd The Flaming Lips, Mogwai, ruotsalaiset The Sounds ja The Soundtrack Of Our Lives sekä suomalaisista kärkinimistä mm. Disco Ensemble, Asa & Jätkäjätkät ja Risto. Kattaus oli siis isoa luokkaa.

Festivaalit sujuivat pääosin hyvissä merkeissä. Esiintyjät vetivät varmasti keikkansa ja siinä missä etenkin The Sounds ja Social Distortion hullannuttivat lauantaisen yleisönsä, niin sunnuntaina The Flaming Lips valloitti upealla musiikillaan ja tykittämällä yleisön päälle hillittömän määrän ilmapalloja ja paperisälää. Kävipä jopa laulaja
Wayne Coyne ison kumipallon sisällä yleisön päällä kävelemässä keikan alussa. Illan päätti Girl Talk, jonka aikana lava täyttyi tanssivista festivaalivieraista.

Maanantain purkupäivä sujui hiukan väsyneissä tunnelmissa, mutta ilmeisesti hyvin. Allekirjoittanut joutui kesken päivän lähtemään lentokentälle kohti Roskildea. Luvassa olisi maanantaisen urakan jälkeen
ollut yhteinen illanvietto koko jengin ja järjestäjätahojen kanssa saunan ja hyvän meiningin merkeissä. Fiilis oli kuulemma ollut äärimmäisen hyvä koko poppoolla. Kokemuksen jälkeen voin suositella kaikille työskentelyä festareilla tai muissa tapahtumissa.

Tänä kesänä suuria festivaaleja ei juurikaan ole jäljellä, mutta pienempiä tapahtumia on luvassa tietysti myös kesän jälkeenkin. Yleensä tapahtumissa tekijäjengi on mukavaa ja hyvällä meiningillä mukana – myös ammattilaispuoli. Pitkä Kuuma Kesän puitteista vastannut Pågå Team oli täynnä hyvää porukkaa, jotka osasivat delegoida hommat erinomaisesti ja jaksoivat neuvoa ja ohjeistaa koko ajan hyvällä mielellä.

Suosittelen!


www.pitkakuumakesa.fi
www.fullsteamrecords.com


Teksti: Tuukka Pasanen, Kuvat:
Anu Mayer

We Love Helsinki

Ei kommentteja:

 
Creative Commons License
Tämän teosteoksen käyttöoikeutta koskee Creative Commons Nimeä-Epäkaupallinen-Tarttuva 1.0 Suomi-lisenssi.