23.9.09

Urban Exploration: Lauttasaaren vesitorni


Olkapäähän osuu vesitippa portaiden alkupäässä. Betoniset portaat ovat kosteat. Keltaisessa valossa näkyy edessä kapuavan tumma profiili, suunta on ylös ja ulos.

Lauttasaaren vesitorni kohoaa kallioiden keskeltä 34 metriä ylöspäin Lauttasaaren Kotkavuorella. Kaukaa näyttää siltä, että kädet voisi kietoa tornin ympäri, mutta aivan juurella sen massiivisuus pyörryttää. Torniin kiinnitettyjen valolamppujen sakarat levittelevät itseään joka ilmansuuntaan. Länsiväylä humisee lähellä.

Parinkymmenen ihmisen jono kiemurtelee sisään lommoisista teräsovista. Puoleen väliin riittää betoniportaita, sen jälkeen tornia halkovat metalliportaat, joiden väleistä näkee alaspäin. Sisällä risteilee jättimäisiä metalliputkia.

Lauttasaaren vesitorni on rakennettu vuonna 1958. Tornin valtaviin siiloihin mahtuu 4,5 miljoonaa litraa vettä, jota on käytetty tasaamaan kulutushuippuja aamuisin ja iltaisin. Vedenkulutuksen pienenemisen myötä tasaamisen tarve on vähentynyt, joten nykyään helsinkiläisten vedenkäyttöä tasataan Ilmalan vesitornista. Lauttasaaren torni on ollut suljettuna 13 vuotta.

Torni on tärkeä lauttasaarelaisten maamerkki. Sitä on käytetty myös jujutuksen välineenä. ”Lauttasaari-lehdessä tornin väitettiin kallistuneen roudan ja läpikulkuliikenteen vuoksi. Ihmisiä kehotettiin saapumaan tornille työhaalareissa ja lapiot mukanaan, jotta sen romahdus estettäisiin”, kertoo Lauttasaari-Seuran puheenjohtaja ja vesitorni-entusiasti Ville Elomaa.

Lauttasaari -seuran puheenjohtaja Ville Elomaa vesitornin huipulla.

Matkalla ylös, ennen kuin tornin leveä kohta alkaa, sammuvat valot ylhäältä. Odotamme hermostuneina vihertävässä hämärässä. Joku löytää valokatkaisijan, ja nousu jatkuu askel kerrallaan. Edessä ovat vielä ahtaat, huojuvat kierreportaat.

Sitten tuuli ottaa vastaan tornin huipulla. Rohkeimmat ovat ahtautuneet pienelle pyöreälle betoniselle tasanteelle. Kaiteen toisella puolella on tasaisesti alaspäin viettävä harmaa katto. Pään yläpuolella on antenneja. Niistä lähtee tietoa sekä kännyköille että Jokeri-linjan bussien näyttöihin.

Koko Helsinki näyttäytyy parhaimmissaan, heleänsinisen taivaan alla.

Lauttasaari-Seura on järjestänyt yhdessä Helsingin Veden kanssa kaksi yleisöopastusta. Säännöllisiä opastuksia ei ole, mutta seura toivoo, että niitä voitaisiin järjestää tulevaisuudessa.

Teksti: Suvi Häkkinen (akrofobikko), kuvat: Matias Johansson

We Love Helsinki

Ei kommentteja:

 
Creative Commons License
Tämän teosteoksen käyttöoikeutta koskee Creative Commons Nimeä-Epäkaupallinen-Tarttuva 1.0 Suomi-lisenssi.