4.5.09

Ateljee Loiste löytää salaisuuksia maalipinnan alta


Kahden nuoren restauroijan perustamassa Ateljee Loisteessa niin vanhat kakluunit, koriste-esineet kuin huonekalutkin heräävät uudestaan henkiin. Välillä restauroija löytää maalipinnan alta jotain unohtunutta.



Kipsipatsaan käsi on jo liimattu yhdestä kohdasta, mutta nyt siltä on lohjennut pää irti. Toinen käsikin retkottaa kahtena kappaleena. Omistaja ei haluaisi heittää palasina olevaa rakasta patsastaan pois. Onneksi olemassa on Loiste, kahden restauroijan yhteinen yritys Katajanokalla. Siellä kipsipatsas herätetään uudestaan henkiin.


Vasemman puoleisessa kuvassa kipsityttö on vielä palasina. Oikealla patsas Loiste-käsittelyn jälkeen. "Liimasaumat täytetään vielä korjausmassalla ja pinta käsitellään siten, että korjauksista tulee mahdollisimman huomaamattomat." kertoo toinen Loisteen restauroijista, Kaisa Miettinen.

Kaisa päätti perustaa yrityksen yhdessä opiskelutoverinsa Lotte Heinosen kanssa opiskellessaan Kymenlaakson ammattikorkeakoulussa. Lotte on erikoistunut kalusterestaurointiin ja Kaisa rakennusrestaurointiin. ”Aluksi olin sitä mieltä, että en rupea missään nimessä yksityisyrittäjäksi, mutta ei tämä nyt niin pelottavaa ole ollut.” Kaisa myöntää. Vaikeinta on ollut asiakkaiden löytäminen, kun myynnissä ei ole selkeää tuotetta. Yleensä asiakkaat saapuvat Loisteeseen jonkun toisen asiakkaan suosittelemina. Toistaiseksi molemmat työskentelevät vielä osa-aikaisesti muualla. ”Meille on sanottu, että yleensä 2-5 vuodessa tällaisen saa pyörimään täysin itsenäisesti.”

Ateljee Loisteeseen hankitun antiikkisen kassakoneen uumenista löytyi aito Sibelius.

Opinnäytetyökseen Kaisa korjasi Myrskylän kartanon kakluunin. Sen jälkeen kakluunikeikkaa on riittänyt. Uunikorjaukset tehdään yleensä asiakkaiden kotona.


Tällä hetkellä Loisteen seinillä lepää erään helsinkiläisen jugend-huoneiston vaaleanharmaat ovet. Niiden korjaus tapahtuu työtilassa. ”Ihmiset haluavat nykyään maalata kaiken valkoiseksi. Totuus on kuitenkin se, että täysin valkoista maalia on osattu tehdä vasta 1900-luvun alusta alkaen.” Moni asiakas on yllättynyt tiedosta ja päätynytkin maalauttamaan kalusteen sen alkuperäisellä värillä.


Loisteessa pyritään selvittämään tarkasti restauroitavien asioiden kulttuuriperintöä. Verstaan kirjahyllystä löytyy taidetta ja rakentamista sivuavia kirjoja eri vuosikymmeniltä. Tärkeä osa restaurointiprosessia on nykyään sen vaiheiden tarkka dokumentointi. Tehdyt korjaukset ja niihin käytetyt materiaalit kirjataan tarkasti ylös. ”Restauroidessani Mustion kartanon ovia minulle tuli yllätyksenä se, että ne olivatkin olleet niin värikkäät aikaisemmin”, Kaisa kertoo.

Pieniä yllätyksiä saattaa putkahtaa myös restauroitavien kalusteiden maalipintoja pois rapsutellessa. 
”Tässäkin ovessa luki yhdessä kohtaa BARHAIN TERVEISIN”, Kaisa näyttää.


Kultaus- ja restaurointiateljee Loiste, Linnankatu 5, Katajanokka. Avoinna sopimuksen mukaan. www.ateljeeloiste.fi

Teksti: Maria Ruuska, Kuvat: Timo Santala ja Kaisa Miettinen

We Love Helsinki

Ei kommentteja:

 
Creative Commons License
Tämän teosteoksen käyttöoikeutta koskee Creative Commons Nimeä-Epäkaupallinen-Tarttuva 1.0 Suomi-lisenssi.