6.5.09

Helsinki Kirjoissa: A book about Helsinki


Bulgaria Designin A Book about Helsinki esittelee freesimmän Helsingin.


Töölönlahti, keidas kaupungissa. Linnunlaulun huviloiden kupeessa on maailman suloisin kahvila.

Vuodesta toiseen Sibelius-monumenttia käyvät pällistelemässä valtavat massat ulkomaisia matkailijoita. Keskiverto helsinkiläiselle tuskin tulee ensimmäiseksi mieleen lähteä monumentille lauantaita viettämään, joten yhteenhitsattujen metalliputkien hienous taitaa aueta vain turisteille.

Tai sitten turreparka on vain niellyt sen, mitä perinteiset Helsinki-oppaat ovat hänelle syöttäneet. Onneksi on A Book about Helsinki.


Punks are not dead. Kiasmassa riittää nähtävää niin sen sisällä kuin ulkopuolellakin.

A Book about Helsinki on Bulgaria Designin julkaisema, raikkaampi opaskirja Helsinkiin. Ensimmäinen versio kirjasta ilmestyi Helsingin Euroviisujen alla keväällä 2007, ja viime vuoden lopussa se sai päivitetyn ja tuhdimman jatko-osan.


Visuaalisesti A Book about Helsinki on neonpinkkeine kansineen herkullinen pakkaus. Kyseessä on oikeastaan valokuvakirja, jota on höystetty lyhyillä, enemmän tai vähemmän informatiivisillä teksteillä kohteista. Kirjan kuvat ovat hauskoja, räävittömiä, yllättäviä ja raikkaan rosoisia.


Siinä missä muutkin matkaoppaat, A Book about Helsinki esittelee esimerkiksi kaupungin ravintoloita, kauppoja, yöelämää ja nähtävyyksiä. Lonelyplaneteja ikänsä lukeneet huomaavat kuitenkin eron tyylissä. A Book about Helsinkiä ei selkeästi ole tehty funktionaaliseksi kartan jatkeeksi, vaan sen on enneminkin haluttu kuvaavan sitä fiilistä, mikä kaupungissa sykkii.

Jatkot! Naapureita vituttaa, tai sitten ne tulee mukaan!

A Book about Helsingin esittelemässä kaupungissa kreisibailataan eikä turhia hienostella. Nuoret, trendikkäät kaupunkilaiset pukeutuvat kotimaisten suunnittelijoiden graafisiin vaatteisiin ja kuuntelevat viileitä elektrobändejä, mutta toisaalta käyvät kaljalla alkoholistien kanssa samoissa kuppiloissa. Helsingissä on fiinejä ravintoloita ja skandinaanvisen tyylikästä designia, mutta lisäksi ruotsinlaivoja, karaokea ja sauvakävelyä. Helsingissä junttiuskin on coolia. Samanlaista ilmiötä on vaikea kuvitella muihin Pohjolan kansainvälisesti trendikkäiksi julistettuihin kaupunkeihin, kuten Tukholmaan ja Kööpenhaminaan.


Helsinki-fiiliksestä saa hyvin kiinni, koska A Book about Helsinki ei tyydy vain listaamaan paikkoja, vaan kertoo myös pienistä yksityiskohdista ja ilmiöistä, jotka kuuluvat Helsinkiin. Kovin monesta muusta matkaoppaasta ei voi lukea lokeista, Jopoista, kesäisistä naku-uinneista, citykaneista, Radio Helsingistä tai Kallio-kierroksesta, vaikka juuri nämä saavat aikaan lämpimän tunteen kotiseuturakkaudesta helsinkiläisen sydämessä.


Helsingissä viina on kallista, joten omilla juomilla saa lisää tempoa iltaan. Jopolla kelpaa huristella kotiin, ellei joku ryökäle ole pöllinyt modernia klassikkoasi sinun ollessa baarissa.

Perinteisempiäkin nähtävyyksiä Kauppahallista Uspenskin katedraaliin on kelpuutettu kirjan sivuille, mutta niitä kuvataan tuoreella tavalla. Finlandia-talosta kerrottaessa kehotetaan varomaan putoavia marmorilaattoja, ja Tuomiokirkon kohdalla keskitytään sen portaisiin, joilla on kivaa syödä jätskiä kuumina kesäpäivinä. Nämä ovat pieniä huomioita, mutta toimivat helsinkiläisille kuin sisäpiirin vitsit, jotka kaikki kaupunkilaiset tietävät.


Tuntuu että tässä on vihdoinkin opas, joka esittelee sellaisen Helsingin, kuin mikä se on kaupungin asukkaillekin. Tai ehkä tarkemmin sanottuna keskustan tuntumassa asuville, nuorille edelläkävijöille. Niille, jotka ovat "skenessä". A Book about Helsinki on kuitenkin ehdottoman tervetullut lisä matkaoppaiden joukkoon, esittelemään kaupunkia pölyttömästi uudesta näkökulmasta. Kirja löytää varmasti yleisönsä muiden kaupunkien nuorista, trendikkyyden etujoukoista.


Tervetuloa siis Helsinkiin, omaperäiseen ja vähän outoon, mutta juuri siksi niin mageeseen kaupunkiin!


Kesä, pussikalja ja Ruttopuisto - erottamaton kolmikko. Yksinäiset voivat etsiä seuraa Stokkan kellon alta.

Teksti: Julia Jousilahti, Kuvat: Bulgaria


We Love Helsinki

3 kommenttia:

pni kirjoitti...

Hieno kirja todellakin. Ei mikään tavallinen turistipönötys-katsokaa-meillä-on-stadion-ja-patsaita-teos (mutta tuosta ruottopuistokuvasta tulee mieleen, että vaikka kyseessä on valokuvakirja olisi hyvä tarkistaa kieli ennen julkaisua – plaque kun ei ole sama kuin plague).

Anonyymi kirjoitti...

Pirun hienon näköinen, täytyypä hankkia!

Anonyymi kirjoitti...

"Tuntuu että tässä on vihdoinkin opas, joka esittelee sellaisen Helsingin, kuin mikä se on kaupungin asukkaillekin. Tai ehkä tarkemmin sanottuna keskustan tuntumassa asuville, nuorille edelläkävijöille. Niille, jotka ovat "skenessä"."

Näin juuri. Siitä ekasta painoksesta tuli mieleen Punavuori ja Punavuoren suu auki toisilleen poseeraavat insaiderit. Sekä kymmenisen vuotta sitten julkaistu Sue-lehti. Että se siitä raikkaudesta.

 
Creative Commons License
Tämän teosteoksen käyttöoikeutta koskee Creative Commons Nimeä-Epäkaupallinen-Tarttuva 1.0 Suomi-lisenssi.