24.8.09

Minä menen: Stage-festivaali, Oodi rakkaudelle


Korjaamon pihaan pysytytetystä Jurtasta löytää k
iinnostavan runoillan 25.8.2009, kun Juhlaviikkojen Stage-festareilla nähdään poikkitaiteellinen esitys Oodi rakkaudelle.

Tuomas Timosen samannimiseen runokokoelmaan perustuva teos koostuu liikkeen, musiikin ja tekstin yhdistelmästä. Virkistävänä poikkeuksena rauhaisuuteen tapuvaisessa runomaailmassa esitys lupaa tarjota fyysisyyttä ja intensiivisyyttä. Tuntuu, että usein lausujan tai lukijan asema pelkkänä tekstin välittäjä aiheuttaa vain hallaa tuomalla tulkintaan myös ei-tarkoitettuja sävyjä. Esitys, jossa lausujan fyysisyys nousee tasavertaiseksi elementiksi itse tekstin kanssa, tuonee oikeustusta kaikille osapuolille. Toivon näkeväni esityksen, jossa kuultu ja nähty komppaavat toisiaan niin, että alkuperäisistä runoista löytää uusia puolia samalla, kun katse voi rauhassa takertua liikkeeseen


Tekijöiden fyysinen lähetymistapa ei Timosen teksteihin perehtynyttä yllätä. Myös dramaturgina toimivan Timosen runot ovat itsessään suorasanaista nykyrunouttaa, jotka vaikuttavat kiihkeältä puheelta ja muuntuvat repliikkimuotoon melko jouhevasti. Lihallisuus on Oodi rakkaudelle -kokoelman teksteissä vahvasti läsnä. Esityksen fyysisyys tukee varmasti tekstiä ilman päälleliimauksen tuntua.

Lavalla nähdään vuoden 2008 nuoreksi lausujaksi valittu Tuukka Vasama ja kokonaisuuden on ohjannut Masi Eskolin. Projektin takana on Helsingin esitystaiteen keskus, joka on vuonna 2005 perustettu esittävien taiteiden tekijöistä koostiva kollektiivi.


Oodi rakkaudelle 25.8.2009 Kulttuurikeskus Korjaamon Jurtassa, Töölönkatu 51, Töölö.

http://www.korjaamo.fi/index.php?id=697


Teksti: Johanna Marita Koivisto, Kuva: Korjaamo


We Love Helsinki

Ei kommentteja:

 
Creative Commons License
Tämän teosteoksen käyttöoikeutta koskee Creative Commons Nimeä-Epäkaupallinen-Tarttuva 1.0 Suomi-lisenssi.