1.9.08

Grey Market Supply – Reilun meiningin skede- ja vaatekauppa.


Kolme vanhaa skeittaria perusti vaatekaupan Lasipalatsin taloon, aivan Helsingin keskustaan. Yksi heistä, Masa Suominen, kertoi WLH:lle miten Grey Market Supply:n alkutaipaleesta ja siitä minkälaisia yllätyksiä tulevaisuudessa on luvassa.


Siihen se ilmestyi kuin varkain, huhtikuun lopulla. Uusi, kiinnostavan näköinen skede- ja katumuotikauppa Lasipalatsin kylkeen, yhdelle Helsingin paraatipaikoista. Harmaassa neonvalomainoksessa ikkunan yläpuolella lukee ”grey market supply”.

Itse pääsen käymään kaupalla vasta pari päivää avajaisten jälkeen, mutta sisällä näyttää hyvältä: Kaksi seinän pätkää on varattu sneakereille, ja kahdella pätkällä roikkuu t-paitoja ja huppareita. Keskellä, vitriinipöydällä on farkkuja. Seinä myyntitiskin takana on vuorattu skeittidekeillä. Näyttää visuaalisesti ihan pirun hyvältä, vaikken skeittari itse olekaan.

Dekkien edessä myhäilee yksi kolmesta omistajasta, Masa Suominen. Heitämme femmat ja istumme leveälle ikkunalaudalle, jolla lepää kaksi sohvatyynyä. Toisessa on koristeina hassuja pupuja ja pääkalloja, toisessa erilaisia konetuliaseita. Masa vaikuttaa erittäin tyytyväiseltä uuteen kauppaan, mutta kertoo, että moni asia on vielä vähän vaiheessa. Esimerkiksi vihreän asetyynyn voisi laittaa vaihtoon, asekuosit kun ovat aina vähän kyseenalaisia. ”Mut täällä tulee ylipäätään vielä muuttumaan todella paljon sisustus ja valikoima”, hän toteaa. Juttutuokio kuitenkin keskeytyy heti alkuunsa, sillä paikalle ilmaantuu asiakas, joka haluaa kokeilla eri kokoja Niken SB-mallin sneakereitä. Masa ryhtyy kaivamaan takahuoneen varastoja ja lupaan palata joku toinen päivä sulkemisaikaan, niin ehdimme jutella paremmin.

Joku toinen päivä sulkemisaikaan Masalla on pohjaton nälkä, joten suuntaamme syömään. Yksityisyrittäjä ei paljon taukoja ehdi pitää; asiakkaita on riittänyt ja toimittajiakin on käynyt jo useampia kyselemässä uudesta kaupasta. Masan ilme synkkenee, kun ruokapaikaksi aiottu Kiasma on jo kiinni. Onneksi Namaskaar Expressistä löytyy kuitenkin hyvät safkat. Ruokaa vihdoin saatuaan vastapäätä istuu taas tyytyväinen mies.

Mutta mikä ajaa graafisen suunnittelijan, DJ:n ja klubijärkkärin vaatekauppiaaksi? Yrittäjän duuni ei kuitenkaan ole sieltä helpoimmasta päästä. ”On pätkätyöläisenäkin pidemmän päälle aika raskasta, kun joutuu aina funtsimaan, että mitäs puolen vuoden päästä. Tässä on nyt työnsarkaa ainakin muutamaksi vuodeksi. Mulle ainakin maistuu tää yrittäminen; Tää on ihan mahtava ammatti, jos diggaa erilaisista tyyleistä ja vaatteista.”

Juuri kiinnostus omaan vaate- ja tekstiilisuunnitteluun ajaakin Masaa alalle. Ja tietysti frendit. ”Meitä on tässä mukana kolme jäbää: minä, Tumppi Vuorensola ja Joonas Nurminen. Ja kaikki tulee ihan eri taustoista; yhdellä on vahva kokemus vähittäiskaupan ja maahantuonnin alalta, yhdellä bisneskokemus ja yhdellä luova tausta.” Yksi yhdistävä tekijä heiltä kaikilta löytyy; kaikki ovat vanhoja skeittaajia.

Tuloksena on Masan sanoin: ”Skedekauppa, jossa myydään laatukamaa, hyviä brändejä ja missä palvelu on hyvää ja valikoima persoonallinen.” Puhdasta skedekauppaa ei kuitenkaan haluttu, vaan vaatepuoleen on panostettu erityisesti. Tarkoituksena on tarjota ”best of both worlds” skeittauksen ja streetwearin osalta. ”Me halutaan, et se skedehomma pysyy aitona, mut myös vaatevalikoima laajana. Suurin osa skedevaatteistahan on firmojen mainosvaatteita.”

Grey Market Supply maahantuo Suomeen useita uusia merkkejä: Diamondia, Shut Skateboardsia, sekä kenkäpuolelta Clae:tä ja Gourmet:ta. Muitakin eksklusiivisia merkkejä on tulossa: Perinteinen työvaate-merkki Ben Davis ja streetwearin puolelta Gasius ja Call Of The Wild ovat seuraavana tilauslistoilla. ”Helsingissä on kasvava kiinnostus persoonallisempaan streetweariin ja sneakereihin. Selvästi jengi haluaa erottua ja on valmis myös maksamaan siitä vähän enemmän. Mut hinta, hienous tai brändi ei oo mikään itseisarvo, vaan valikoima on valittu niin, et sieltä voi löytää persoonallisia yhdistelmiä. Meillä saattaa olla tossa vierekkäin joku euron juttu, kympin narupohjatennarit ja sit tonnin rotsi, ja ne on valittu siks et ne näyttää hyvältä yhdessä.”

Masa valittelee, kuinka alakulttuurien edustajat saattavat olla välillä hieman kapeakatseisia. ”Yks meidän ideoista onkin, et pahimmat skeittihampparit ja muotipellet vois tulla samalle viivalle ja tajuta, ettei tarvitse rajoittua pelkästään omaan skeneen, vaan et molemmilla voi olla toisilleen jotain annettavaa tyylin suhteen”, hän kärjistää hymyillen.

Uusista brändeistä huolimatta Grey Market Supply ei kuitenkaan yritä olla pelkästään erikoisvaatekauppa. Keskeinen sijainti Lasipalatsissa tuo kauppaan paljon ihmisiä myös varsinaisen kohderyhmän ulkopuolelta. ”Avajaisten jälkeen maanantaina kauppaan tuli käymään sen ikäinen ja tyylinen nainen, ettei se todellakaan oo meidän ns. kohderyhmää. Se löys LRG:n sinisen, kiiltävän tuulirotsin, josta se oli ihan fiiliksissä: ’Emmä niinku tälläsii vaatteita oo oikeen missään nähny, mut tää on kyllä sairaan siisti!’ Se mittaili sitä sairaan kauan ja sano, et nyt lähtee uusi aika, ja osti sen”, Masa hehkuttaa.

”Mut toisaalta jos streetwear ei kiinnosta, niin meiltä löytyy myös perustennareita; Nikea, Addua ja New Balancea. Ja sit Leviksen premium-farkkuja ja perus blanko-vaatteita, kuten kanadalaisen Reigning Championin yksivärisiä, superlaadukkaita t-paitoja ilman mitään logoja”, Masa listaa.

Streetwear on maailmalla merkkitietoisten nuorten miesten laji, ja itsellänikin pistää heti silmään, ettei Grey Market Supply:ssa näkynyt kuin muutamia naisten vaatteita. ”Ikävä myöntää, ettei tällä hetkellä naisille oo vielä hirveen paljon valikoimaa. Parin hyvän brändin, Rockersin ja CTRL:n, printti t-paitoja ja Vansin ja Niken sneakereitä. Myös Stüssylta ja Penfieldiltä on tulossa omat naisten mallistot. Mut inventaario muotoutuu vielä, eli syksyllä kauppa tulee edustamaan enemmän sitä mitä me halutaan.”

Kansainvälisten brändien lisäksi Grey Market Supply:hin on tulossa myös nuorten suomalaisten suunnittelijoiden tuotantoa ja Masa rohkaisee kaikkia suunnittelijoita ja tekijöitä tulemaan tarjoamaan omia juttujaan. ”Niin paljon otetaan, ku löytyy hyviä juttuja, jotka sopii meidän kauppaan”, hän lupaa. Toistaiseksi kaupalta löytyy esimerkiksi Raine Ruopan fyysikko-t-paitoja ja Pioni Designin koruja.

Myös oma vaatemerkki on ilmeisesti tulossa, mutta asiasta kysyttäessä Masa tyytyy toteamaan, että ”homma etenee”, eikä suostu kertomaan vielä enempää. ”Niin monta kertaa on tullu tyhmä fiilis, ku on jostain varmoina pitämistään jutuista sanonu liikaa, ja sit ne on muuttunu jotenki ratkaisevasti, tai menny pieleen. Helppohan jossain Beefissä on hölistä siisteistä jutuista mitä on tekemässä, mut se hype, ja se et paljastaa liikaa, on aina pois siitä itse lopputuloksesta”, hän kuittaa ja toteaa, että parhaat jutut tulevat aina odottamatta ja yllätyksinä.

Grey Market Supply:ta ei ole edes mainostettu oikeastaan yhtään, vaan sana uudesta kaupasta on levinnyt suusta suuhun. ”Yllättävän hyvin viidakkorumpu kantaa”, Masa toteaa.

Avajaisissakin väkeä riitti tungokseksi asti. Ja yllätyksiä tuli paitsi yleisölle, myös omistajille. Seinillä näytteillä olevat Aaron La Craten valokuvat saapuivat nimittäin vasta viime hetkellä. ”Sillä piti olla vedoksia, joiden kehykset on tietyn kokoisia jne. Ja kaupalla on galleriakiskot, joihin voi ripustaa kuvia näyttelyitä varten, mut eiköhän mies tuu puol tuntia ennen avajaisia pahvirullat käsissään, et täs ois nää kuvat. Ei jumalauta... Jotain kakspuolista teippiä jostain nopeesti, ja jengi ryskytää jo ulko-ovea, et pääsiskö sisään”, Masa naureskelee viime hetken paniikkia.

Ongelmia ja yllätyksiä riitti myös ennen avajaisia. ”Ihan sairaasti duuniahan tässä on ollu... Meidän kolmio on kyl ollu koetuksella jo pariinki kertaa. Aina vaan tulee jotain mitä ei osaa ottaa huomioon. Niinku pelkkä inventaarion tekeminen, hinnoittelu, ripustaminen ja laputtaminen. Eihän me tajuttu mikä duuni siinäki on. Vikana päivänä sit oli jengi tääl yön yli viikkaamassa jotain kledjuja...”

Vaikka valokuvataidetta seinillä nyt roikkuukin, ei Grey Market Supply aio varsinaisena galleriana toimia. Tarkoitus on järjestää ennemminkin isompia tapahtumia ja tehdä yhteistyötä eri tahojen kanssa. Tulevaisuudessa on tiedossa ainaki skeittisessareita Lasipalatsin aukiolla, ja muitakin ”siistejä juttuja” on kuulemma tulossa. Mutta niistäkään Masa ei halua paljastaa sen enempää. ”Se asettaa riman niin korkeelle, jos paljastaa liikaa. Monesti jengi oottaa hypetettyjä juttuja niin paljon, et pahimmillaan se on sitä kädet puuskassa venaamista, et milloin se tapahtuu se erikoisjuttu, jota mä oon tullu tänne isolla vaivalla tsiigaa, eikä ymmärretä, et se erikoisjuttu on koko tää kuvio; sinä, me ja tää koko tapahtuma.”

Puoli tuntia on vierähtänyt jutellessa ja kun olemme lähdössä, mietin kuinka hienoa on, että joku kuulostaa niin aidosti innostuneelta työstään. Asiakkaistaankin Masa puhuu niin kuin olisi juuri tavannut uuden ystävän. Mutta mikä on kaikkein siisteintä vaatekauppiaan arjessa? Vastausta ei tarvitse edes miettiä: ”Se, kun näkee jengin fiilikset. Esimerkiks se random nainen joka osti sen LRG:n sinisen rotsin. Ja skidit, jotka ostaa jotain mitä ne oikeesti tarvii; uuden dekin tai uudet skeittikengät. Sen muistaa ku itse oli pikkuskidi, ja aina ne oli paskana ja tarvii uudet. Ja sit ku pystyy oikeesti jeesaa niitä tekemään hyviä valintoja ja ne lähtee tyytyväisinä, ni se on paras fiilis mitä täs on.”

Grey Market Supply, Mannerheimintie 22-24 (Lasipalatsi). Avoinna ma 12-19, ti-pe 11-19 ja la 11-17.

Teksti ja Kuvat: Timo Santala

We Love Helsinki

Ei kommentteja:

 
Creative Commons License
Tämän teosteoksen käyttöoikeutta koskee Creative Commons Nimeä-Epäkaupallinen-Tarttuva 1.0 Suomi-lisenssi.