8.9.08

Kaarle Ervasti - Lukijoiden Heimoa


Torkkelinkujalta Kalliosta löytyy yksi Kallion perinteisimmistä antikvariaateista. Sen omistaja Kaarle Ervasti on vanhan koulukunnan kirjafanaatikko, jonka kanssa kannattaa jäädä juttelemaan kirjoista.

Ovi käy tiuhaan pienessä antikvariaatissa Torkkelinkadulla. Mies farkkutakissa tulee sisään ja kaivaa muovipussista pinon kirjoja. ”Ostatko?” hän kysyy. Tiskin takana seisova vanhemmanpuoleinen mies sormeilee kirjoja tottuneesti ja nostaa lopulta pinosta erilleen kolme kirjaa. ”Miten mä nyt sanoisin tän kauniisti? Ostan vain nämä kolme, nuo muut on vähän vanhentuneita”. Antiikkinen kassakone kilahtaa ja farkkutakkimies poistuu rahojen kanssa.

”Mulle tarjotaan ihan valtavasti kirjoja, satoja päivässä”, Kaarle Ervasti kertoo. Kaikki tarjotut kirjat eivät mitenkään mahtuisi pieneen liikkeeseen. Ervasti onkin oppinut valikoimaan salamannopeasti jyvät akanoista. Yli kolmessakymmenessä vuodessa antikvariaatin omistajalle on kertynyt rutiinia.

Torkkelinkadun antikvariaatin perusti alun perin Seppo Hiltunen, Ervastien perhetuttu. Hiltunen ei kuitenkaan viihtynyt Kalliossa, vaan haaveili liikkeestä lähempänä keskustaa. Hän tiesi, että nuori Kaarle Ervasti suhtautui intohimoisesti kirjallisuuteen, joten vuonna 1976 hän ehdotti, että tämä ottaisi Kallion liikkeen haltuunsa. Ervasti työskenteli silloin Helsingin yliopiston assistenttina, muttei epäröinyt hetkeäkään uran vaihtoa. ”Pääsin tekemään sitä, mistä olin aina haaveillut.”

Kirjat ovat olleet Ervastin suuri rakkaus lapsesta saakka. Isällä oli tapana tuoda hänelle joka päivä uusi kirja työpaikkansa viereisestä antikvariaatista. Poika luki kirjan kannesta kanteen jo samana päivänä. Lapsena Ervastin suosikkeja olivat siniselkäiset Nuorten Toivekirjaston kirjat. Nykyään hän lukee paljon historia-aiheista kirjallisuutta, mutta myös kevyempiä romaaneja. Suosikkikirjailija on Henning Mankell.

”Yritän lukea kaikenlaista, sillä ei ole hyvä jumittua yhteen genreen”, Ervasti sanoo ja jatkaa: ”Esimerkiksi dekkareista tulee paha olo, jos niitä lukee liikaa. Ne ovat kuin alkoholi. Niistä saa kännin päälle, mutta jälkeenpäin seuraa aina krapula.”

Ervasti on syntyperäinen helsinkiläinen. Hän vietti lapsuutensa Eirassa, mutta tuntee nykyään olonsa kotoisimmaksi Kalliossa. ”Olen kuin Immanuel Kant, joka ei koskaan matkustanut kotipaikkakunnaltaan mihinkään. Viihdyn Helsingissä niin hyvin, ettei mulla ole tarvetta kierrellä maailmaa”, Kaarle Ervasti sanoo hymyillen.

Antikvariaatin alkuaikoina Kallio näytti erilaiselta kuin nyt. ”Tämä oli fiilikseltään resuinen lähiö. Ja ihan selkeästi työläiskaupunginosa. Kaikki asukkaat kävi duunissa kahdeksasta viiteen”, Ervasti muistelee. Asiakkaatkin olivat erilaisia. 70-luvulla ihmiset tulivat antikvariaattiin kaikessa rauhassa selailemaan kirjoja. Nykyään etsitään enemmän täsmäjuttuja.

Sisään kävelee nuori, trendikkäästi pukeutunut tyttö, joka kyselee ruotsin sanakirjaa. Kirjaa ei löydy, ja tyttö lähtee. ”Nykyään käy paljon tän tytön kaltaisia asiakkaita, joilla ei ole aikaa jäädä rupattelemaan. Se on vähän sääli”, Ervasti sanoo.


Puolet antikvariaatin pitäjän työpäivästä kuluu silti nimenomaan asiakkaiden kanssa jutellessa. Kanta-asiakkaat jäävät usein kahville, ja heidän kanssaan tulee puhuttua paljon muustakin kuin kirjoista. Kanta-asiakkaiden määrä liikkuu Ervastin mukaan jossakin kolmenkymmenen ja sadan välillä. Välillä Ervasti juo monta mukillista kahvia päivässä.

”Samanhenkisten ihmisten tapaaminen on tän työn suola”, Ervasti sanoo painokkaasti. ”Me kirjojen havittelijat ollaan omanlaisemme ihmisryhmä siinä missä räppäritkin. Me ollaan sellaista lukijoiden heimoa.”

Antikvaarinen kirjakauppa K. Ervasti, Torkkelinkatu 4. Avoinna ma-pe 10-18 ja la 9-15.

Teksti ja kuvat: Silja Massa

We Love Helsinki

1 kommentti:

Anonyymi kirjoitti...

Muistan kun kävin tuolta poistelemassa joskus 15v pornolehtiä häveliäästi sarjakuvien välissä...

 
Creative Commons License
Tämän teosteoksen käyttöoikeutta koskee Creative Commons Nimeä-Epäkaupallinen-Tarttuva 1.0 Suomi-lisenssi.