13.9.08

Paakkelssikerho: Porvariston hillittyä charmia Fazerilla


Paakkelssikerho on ryhmä nuoria naisia, jotka tykkäävät herkuista.
Ryhmän ensimmäinen kohde on yksi Helsingin vanhimmista kahvila-konditorioista, Karl Fazer Cafe.

"Nyt on modernia mennä Fazerille ja siksi koko Helsinki ravaa siellä; varsinkin kaupungin väestön naispuolinen osa, joka tiettyä iloa tuntien törsää isien, veljien, sulhasten ja ihailijoiden viimeiset rahat valtaviin määriin makeita herkkuja” – kirjailija Gunnar Mattsson v. 1892.

Karl Fazer perusti "Ranskalais-venäläisen konditoriansa" syyskuussa 1891 Kluuvikadulle. Nykyinen rakennus valmistui vuonna 1930, ja paikka remontoitiin jälleen funkisaikaiseen loistoonsa 1992. Kahvilan marmorilattiat, kromatut ja kullatut yksityiskohdat, vaikuttava kupolisali peileineen sekä Hjalmar Hagelstamin aikoinaan maalaama seinämaalaus luovat menneen ajan tunnelman. Voisi jopa kuvitella, että pienten pöytien ääressä istuvat eläkeläiset ovat istuneet samoilla vakipaikoillaan jo nuorina koululaisina. Tällaisessa paikassa ei tulisi mieleenkään tilata smoothieta, tapaksia tai muutakaan modernia välipalaa. Fazerilla kuuluu herkutella leivoksilla.

Koemaistoon pääsevät Omenahyve vaniljakastikkeella (6,50e), Tumma perunaleivos (3,50e) ja Vadelmaleivos (4,40e), joka on perinteisestä marjaleivoksesta poiketen pieni mousse-möykky.

Klassikot eivät petä; Iso, kostea ja kuohkea viipale omenahyvettä ui syvällä vaniljakastikeessa. Hyveannos soosseineen on vihlovan makea, mutta silti ihmeellisen raikas – koko annoksen syöminen tekee kuitenkin tiukkaa paatuneellekin paakkelssinsyöjälle.

Karl Fazer Cafen myyntipäällikkö Tanja Lehmonen kertoo, että hyve ja vaniljakastike valmistetaan paikan päällä ja niitä tullaan erikseen hakemaan juuri Fazerilta.

Perunaleivos maistuu juuri siltä miltä näyttääkin; äreän oloinen ruskea ja piikikäs köntti on kaakaon ja tiukan arrakkipunssin maustama herkullinen pikku pakkaus. Leivoksista uudenaikaisin, vadelmamoussesta muotoiltu pallo on raikas ja marjaisa – joskin pinnalta hieman kuivahtanut. Liekö tämä niitä leivoksia, joita ei valmisteta itse konditoriassa, vaan Fazerin tehtaalla Vaaralassa.

Vaikka ennen vanhaan koulunuorisolla oli varaa istuskella Fasulla, nykyään hinnoittelu suosii vähän parempituloisia. Jos on tyhjätaskuna liikenteessä, kannattaa kuitenkin poiketa edes katsomassa Fazerin näyteikkunaa. Vuosisatojen vaihteen Helsingissä se oli kuuluisa Bertha Fazerin ideoimista somistuksista ja on edelleen varsin vaikuttava vanhanaikaisine koristeluineen.

Karl Fazer Café, Kluuvikatu 3. Avoinna ma-pe 7.30-22 ja la 9-22.

Teksti: Anna Vanninen, Kuvat: Timo Santala

We Love Helsinki

Ei kommentteja:

 
Creative Commons License
Tämän teosteoksen käyttöoikeutta koskee Creative Commons Nimeä-Epäkaupallinen-Tarttuva 1.0 Suomi-lisenssi.