7.2.09

Helsinki Burlesque Festival – Ei pelkkää tasselien pyörittelyä


Jos Helsinki Burlesque Festivalin suosioon on uskominen, siveyden sipulius on nyt kuollut ja kuopattu luonteenpiirre. Liput tällä viikolla pidettävän festivaalin klubeille nimittäin myytiin loppuun kuukaudessa. Miten niihin burleskitapahtumiin sitten pitäisi pukeutua? Ja pitääkö ne tissit paljastaa heti kun astuu ovesta sisään?

Punavuorenkadulla sijaitsevan burleskiasuihin ja -asusteisiin erikoistuneen Hula Hula Boutiquen hyllyillä ja rekeissä on käynyt kato. Toista kertaa pidettävän Helsinki Burlesque Festivalin onnekkaat lipunhaltijat ovat vierailleet tiuhaan myös Hula Hulassa etsien asuunsa sopivia korsetteja, sukkanauhaliivejä ja pääkoristeita. Putiikin pitäjän Saana Näverin mielestä käynnissä täytyy olla todellinen vallankumous. Kabareetaiteesta ja vaudevillestä ammentava burleskitaide on rantautunut vasta muutamia vuosia sitten Suomeen, mutta löytänyt sitäkin nopeammin tiensä sankan joukon sydämiin. Näveri itse esiintyy taiteilijanimellä Sally Vanilla ja hänkin on löytänyt nopeasti tiensä yleisön sydämiin – heti burleskifestivaalin jälkeen hän lentää Tokioon keikalle.

Saana Näveri rakasti jo pienenä vanhojen hollywood-elokuvien showtanssikohtauksia. "Mietin jo silloin, että mäkin haluun!" Ensimmäisen, vuosi sitten järjestetyn burleskifestivaalin jälkimainingeissa kasvoi oma esiintymishalu – syntyi Sally Vanilla.

Näveri uskoo, että suomalaiset ovat tulleet ulos kuorestaan. Burleskin visuaalisuus, roolileikki, huumori ja hupsuttelu vetävät hänen mukaansa puoleensa monia ryhmiä – vaatesuunnittelijoita, mainosalan ihmisiä, toimittajia ja kuvaajia. "Tai ehkä ihmiset kaipaavat tähän aikaan vuodesta kunnon karnevaalifiilistä. Juomispainoitteisen huvittelukulttuurin maassa se, että saa itse osallistua pukeutumalla, kiehtoo varmasti myös", pohtii toinen burleskitaiteilija Petra Innanen, taiteilijanimeltään Bettie Blackheart. Kenties burleskin viehätys piilee ennen kaikkea siinä, ettei kaikkea tarvitse tehdä hampaat irvessä, vakavana ja keskittyneesti kuin Kekkonen.

Tasselit ja pastiesit ovat burleskin peruskauraa. Ne kiinnitetään tupeeteipillä ja ripsiliimalla nännien päälle. Niiden pois ottaminen on tosin snadisti kivulias toimenpide – liima lähtee ihosta irti vain repimällä. Tupsullisten tasselien pyöritys on varsinainen taitolaji, ja se on olennainen osa burleskiesitystä.

"Viime vuotisen festivaalin jälkeen moni tosin oli heti että apua, mitä mä laitan ensi vuonna päälle", nauraa Näveri. Vaikka burleskin yksi puoli onkin leikittely, pukeutumiseen, jos mihin, panostetaan. Osan tuunaillessa asuaan vuoden verran voi ensikertalaiselta mennä sormi suuhun. "Ei ole pakko olla just se gorillan toinen puolisko", Näveri selventää. "Inspiraatiota voi hakea vaikka googlettamalla vanhoja elokuvia. Jotkut tykkää glamourista, toiset taas siitä burleskin tease-puolesta. Vintage on myös hyvä aarreaitta asuaan suunnitellessa. Ja pienilläkin asioilla voi saada itsensä tuntemaan seksikkääksi." Burleskissa tähdätäänkin juuri omasta naiseudesta tai miehisyydestä nauttimiseen. Paljas pinta ei ole itsessään tärkeää, vaan oma fiilis.

Pääkoriste on Näverin mukaan yksi tärkeimmistä asusteista. Lisää näyttävä päähine yksinkertaiseen mustaan mekkoon ja a vot!

Entä miehet sitten – miten ihan perusjamppa voi pukeutua burleskibileisiin? "Pukua ja smokkia päälle vaan. Älkääkä unohtako niitä hattuja", kuuluu Näverin neuvo.

Helsinki Burlesque Festivalin pääjuhla It Happened On The Silver Screen la 7.2.2009 klo 20-04 Kulttuuriareena Gloriassa, Pieni Roobertinkatu 12-14, Kaartinkaupunki. Esiintymässä burleskiartistit Little Brooklyn (NYC), Leyla Rose (UK), Missy Malone (UK), The Teaserettes (DE), Poppei (from The Teasers) (DE), Olivia Rouge & Itty Bitty Tease Cabaret. Illan pick-upeina toimivat Lafayette Lestrange ja Mimi de Froufrou. Festivaaliorkesterina toimii jazzmuusikoista koostuva Gourmet ja levyjä soittavat Fiona Timantti ja Miroslove Satan. Illan juontaa vapaapainija Black Peider. Loppuunmyyty. www.helsinkiburlesque.com

Teksti: Ann-Mari Huhtanen, Kuvat: Antti Tuomola

We Love Helsinki

Ei kommentteja:

 
Creative Commons License
Tämän teosteoksen käyttöoikeutta koskee Creative Commons Nimeä-Epäkaupallinen-Tarttuva 1.0 Suomi-lisenssi.