21.2.09

Ourvision 2009: Huulikiiltoa ja lyhyitä hameita


Evonin
, 24, matka Ourvision-laulukilpailussa jatkuu. Miten käy laulajattaren äänen, joka reistaili koe-esiintymisessä? Entä kuka on Evonin pahin kilpailija? Illan kuumin kysymys on tietysti se, pääseekö Evon jatkoon.

”Testing, testing.” Evon seisoo ujon ja pikkuruisen näköisenä voimakkaan spottivalon alla ja hönkäilee tuttuja soundcheck-fraaseja mikkiin. Lyhyt vekkihame, polvisukat ja villaneule saavat hänet näyttämään ei päivääkään yli 15-vuotiaalta koulutytöltä. Kun taustanauha laitetaan soimaan ja kovaäänisistä alkaa purkautua pehmeä, täyteläinen lauluääni, mielikuva ujosta koulutytöstä on tiessään.

Lavalla säteilee itsevarma nainen.

Tämänpäiväinen esiintyminen on vasta harjoitus. Äänimies Trieu Vuhung ("Just call me Jimmy) tsekkaa, että kaiku ja muut asiaankuuluvat efektit ovat kunnossa. Evon vetää läpi koe-esiintymisestä tutun biisin, Natasha Beddingfieldin Soulmaten, ja Jimmy jammailee mikseripöydän takana tyytyväisenä. Evon haluaisi vetää laulun läpi toistamiseen, mutta Jimmyllä alkaa olla jo kiire seuraavan kokelaan mikkiasetusten pariin.

”You need no more practice”, hän toteaa ykskantaan.

Evon on selvästi harjoitellut viime päivinä, sillä laulu sujuu itsevarmemmin ja puhtaammin. H-hetki eli Asiaviisujujen alkukarsinta on muutaman päivän kuluttua perjantaina. Siellä 13 koe-esiintymisestä selvinnyttä kilpailijaa taistelee viidestä jatkopaikasta semifinaaleissa. Soundcheckiin siskonsa seuraksi tullut Eva, 22, näyttää tosin hieman huolestuneelta.

”I’m afraid that she will loose her voice in the competition. She doesn’t have that much confidence since she’s not professional…” Eva miettii. Hän tietää mistä puhuu, sillä ennen Suomeen muuttoa Eva työskenteli tyttöjen synnyinmaassa Malesiassa ammattilaulajana.

Kun lumisateinen perjantai-ilta koittaa, kulttuurikeskus Caisan WC:stä löytyy lyhyeen ruutumekkoon sonnustautunut, tyrmäävän näköinen nainen, joka lisää huuliinsa pinkkiä kiiltoa hyväntuulisena – jännityksestä ei ole tietoakaan. Tilannekatsaus taisi tosin olla liian nopea, sillä vähän ennen kilpailun alkua Evon tunnustaa: ”If I get in, i’ll get drunk tonight. If not, I’ll still get drunk”, hän sanoo ja puristaa hikisin käsin kämmeniäni. Kaljalle siis, meni syteen tai saveen.

Evon on esiintymisvuorossa neljäntenä. Caisan sali on ääriään myöten täynnä ihmisiä, mutta järjestäjiä pitää tässä yhteydessä kiittää ohjelman sujuvasta etenemisestä. Tuomaristossa istuvat tänä iltana Edel Recordsin Ilkka ”Ile” Vainio, rap-artisti Mariska ja Värttinä-yhtyeestä tuttu Johanna Virtanen. Illan juontaja-isäntänä sekoilee sympaattisen oloisesti mallinakin kunnostautunut laulaja Kim Herold.

Kun kaikki 13 esiintyjää ovat näyttäneet ykkösluokan osaamistaan, yleisön fiilikset ovat korkealla. Evon esiintyi hyvin, huudatti yleisöä ja flirttaili sen kanssa sopivissa erissä. Jatkoon pääsy tuntuu vähintäänkin todennäköiseltä. Mutta myös muiden esiintyjien joukossa oli muutamia mieleenpainuvia performansseja.

Vai mitä sanotte näistä: Intialainen Anusha Iyer hemmotteli yleisöä Bollywood-henkisellä musiikki-ilottelulla, joka sai jokaisen katsojan taatusti pirskahtelevalle mielelle. Bal Parkash puolestaan esitti itse sanailemansa rapin, josta ei puuttunut uhoa, saati gangsta-asennetta (ja joka oli muuten illan ainoa suomeksi esitetty biisi). Myös sähäkkä japanilainen Yuki Tsugaya bändeineen jäi mieleen, eikä vähiten yllättävän proge-henkisen lähestymistapansa ja naissolistin raivokkaiden moshausten vuoksi.

Tiukka paikka tuomareille siis.

Kilpailijat kutsutaan lavalle. Aikamoinen porukkahan he ovat; 13 kilpailijaa, jokaisella erilainen tausta, kaikki kaukana sieltä, mitä joskus kutsuivat kodikseen. Kaikki ovat silti tunnelman huumaannuttamia – ja tietysti jännittyneitä siitä, osuuko jatkopaikka omalle kohdalle.

Jatkoon päässeiden nimet luetellaan yksitellen. Hyvä, siellä on ihastuttava Anusha Iyer. Myös Bal Parkash ja progeprinsessa Yuki Tugaya on jatkossa. Huh, kohta alkaa jännittää, sillä vain viidelle on varattu jatkopaikka semifinaaleihin. Ja mitä ihmettä, seuraavaksi huomaan, että kaikki nimet on luettu, mutta jostakin syystä Evonin nimi on jäänyt mainitsematta.

Kyseessä on varmaan joku erehdys, eikö? Katselemme vähän hätääntyneenä toisiimme kuvaajan kanssa, eihän sen näin pitänyt mennä, miksei Evonin nimeä sanottu?!

Niinhän siinä lopulta kävi, että Evonin Ourvision-matka päättyi siihen perjantai-iltaan. Ei hätää, menimme oluelle, itkimme vähän, otimme maljat maailman epäoikeudenmukaisuudelle ja loppuillasta tanssimme jo yökerhossa huolettomina ja vapaina.

Ei Evon enää aio Ourvisioniin osallistua, kysyin sitä häneltä. Laulamista nainen ei tosin ole lopettamassa. Kilpailun jälkeen Evonia on lähestynyt ainakin yksi bändi, ja keväämmällä on tiedossa laulukeikka appiukon tohtorinkaronkassa.

Ja ai niin, lopuksi vielä ne spekulaatiot, niitähän kaivataan aina.

YouTubeen ilmestyi kilpailun jälkeen kooste Aasiaviisuista, jota monet ovat käyneet kommentoimassa. Jotkut ovat sitä mieltä, että tuomarit valitsivat väärän semifinaaliviisikon. No, makueroistahan ei kannata kiistellä, mutta mielenkiintoista on se, että joitakin YouTuben kommentteja on käyty sensuroimassa jälkikäteen.

Eivätkö soraäänet kuulu Ourvisionin henkeen? Eikö mielipiteiden kirjo olekaan rikkaus? Onko Suomessa edelleenkin vallalla autoritäärinen sananvapaus? Vai missä vika? No, perjantaina 13.3 järjestettävää semifinaalia odotellessa käykää katsomassa pätkä itse ja päättäkää, mitä mieltä te olitte. Kertokaa minulle sitten.

Viimeistään finaalissa nähdään!

Aasiaviisujen esikarsinta laulettiin pe 6.2.2009 Kulttuurikeskus Caisassa. Kooste esikarsinnasta YouTubessa: www.youtube.com/watch?v=mbmFbsEzpLk

Aasiaviisujen semifinaali pe 27.3.2009 klo 19-22 Savoy-teatterissa. Liput 12/8 euroa. www.ourvision.fi/

Teksti: Varpu Salo, Kuvat: Timo Santala & Antti Tuomola

We Love Helsinki

Ei kommentteja:

 
Creative Commons License
Tämän teosteoksen käyttöoikeutta koskee Creative Commons Nimeä-Epäkaupallinen-Tarttuva 1.0 Suomi-lisenssi.