11.2.09

Minä Menen: Kolmannen Kiertotähden Salaisuus


Orionissa pyörii toukokuun alkuun asti Neuvostoelokuvan salainen historia -sarja. Lauantaina 14.2.2009 siellä esitetään Kirill Bulytsevin Alissa avaruudessa -romaaniin perustuva animaatio Kolmannen Kiertotähden Salaisuus.Kun miettii Venäjää tai Neuvostoliittoa, ei ensimmäisenä tule mieleen monelle vuosikymmenelle ulottuva monipuolinen elokuvakerronta tai mestariohjaajat. Neuvostoelokuvaa ei vuosien varrella ole paljon Suomessa esitetty, ja tämä puoli suurvallan historiasta onkin jäänyt monelle tuntemattomaksi. Nyt Orionin esityssarja Neuvostoelokuvan salainen historia antaa mahdollisuuden päästä näkemään erilainen puoli Venäjän menneisyydestä.

Kaiken takana on kahden miehen harrastus: Lauri Lehtinen ja Antti Suonio ovat jo noin kymmenen vuoden ajan koonneet vapaa-ajallaan tavallisesta poikkeavia esityssarjoja Orionille. ”Tuntuu antoisalta, kun voi kokea ja tarjota persoonallisia valkokangaselämyksiä sekä uusia näkökulmia elokuvan historiaan” sanoo Lehtinen harrastuksestaan.

Kansallisessa audiovisuaalisessa arkistossa on yksi maailman parhaita neuvostoliittolaisten elokuvien kokoelmia, ja joukkoon mahtuu myös monta kulttimaineen ansaitsevaa aarretta. ”Halusimme näyttää, että neuvostoelokuva oli paljon monipuolisempaa ja mielikuvituksekkaampaa kuin luullaan” Lehtinen linjaa. ”Osa sarjan elokuvista on venäläisten suuria kansansuosikkeja ja osa äärimmäisen harvinaisia herkkuja.” Esityssarja koostuu fantasiasta, science fictionista, toimintaseikkailuista ja animaatioelokuvista, jotka usein jäävät elokuvahistorian yleiskatsauksissa unohduksiin.

Tajna tretnei platety (suomeksi Kolmannen Kiertotähden salaisuus) on palkitun Roman Katshanovin vuonna 1981 ohjaama piirroselokuva. Se kertoo neuvokkaasta kosmonauttityttö Alissasta, joka tutkii isänsä kanssa harvinaisten avaruusolentojen salakauppaa. Lehtinen kertoo, että ”fanit ovat tehneet nettimusiikkivideoita yhdistämällä Pink Floydin biisejä Kolmannen kiertotähden kohtauksiin, vaikka alkuperäismusiikki on vähintään yhtä lumoavaa.” Elokuva perustuu Kirill Bulytsevin suomeksikin ilmestyneeseen lasten scifiromaaniin Alissa Avaruudessa, joka tuo mieleen Lewis Carrollin romaanin Liisa Ihmemaassa.

Elokuva on sekä lapsille että aikuisille sopiva kokonaisuus, joka toimii niin hauskana seikkailuviihteenä kuin psykedeelisenä tajunnanvirtana. Luvassa on mm. mahdottomia ufo-olioita ja uskomattomia maisemia. Alkulämmittelynä nähdään Katshanovin rakastettuja Krokotiili Gena -nukkeanimaatioita. Siis Beatlesien Back in the USSR soimaan ja tutustumaan itänaapurimme elokuvahistoriaan!


Kolmannen Kiertotähden Salaisuus la 14.2.2009 klo 16. Uusinta to 19.2.2009 klo 17 elokuvateatteri Orionissa, Eerikinkatu 15, Kamppi. Liput 5 euroa. www.kava.fi

Neuvostoelokuvan salainen historia Facebookissa www.facebook.com/event.php?eid=39161904939

Teksti: Tessa Tapaninen, Kuvat: Kansallinen audiovisuaalinen arkisto

We Love Helsinki

Ei kommentteja:

 
Creative Commons License
Tämän teosteoksen käyttöoikeutta koskee Creative Commons Nimeä-Epäkaupallinen-Tarttuva 1.0 Suomi-lisenssi.