1.2.09

Ourvision 2009: “You think this is a mistake?”


Ourvision 2009 -juttusarjassa seurataan Malesiasta kotoisin olevan
Evonin, 24, matkaa Ourvision-laulukilpailussa. Hänen valmistautumisensa alkoi jo kuukausia sitten, mutta viime hetkellä kaikki oli vähällä peruuntua.

Pandan, Malesia, tammikuu 1996

On varhainen aamupäivä, mutta ilma on jo hyvin kuumaa ja kosteaa. Kaksi pientä tyttöä on juuri päättänyt päivittäiset kotityönsä, joita isoäiti on komentanut heidät tekemään.

Tytöistä vanhempi, Evon, kaivaa television takaa kaukosäätimen. Sitten hän sujauttaa kasettisoittimeen vanhan kasetin, jota on kelattu edestakaisin lukuisat kerrat. Napin painallus, ja talo täyttyy iloisesta kiinalaisesta pop-musiikista.

Evonin ja hänen pikkusiskonsa Evan pitää nimittäin harjoitella. Kahden viikon päästä koulussa järjestetään laulukilpailut, ja kumpikin siskoista osallistuu oman luokkansa kilpailuun.

Evon ja Eva kotonaan Pandanissa.

Eva laulaa ensimmäisenä. Kaukosäädin toimittaa mikrofonin virkaa, kun pieni mustatukkainen tyttö kertailee esiintymiskappalettaan. Välillä Evon kurtistaa kulmiaan ja pysäyttää musiikin.
"Ei, ei noin. Pitele mikrofonia näin" hän ohjeistaa pienempää sisarusta. Näin he jatkavat vuorotellen, laulaen ja tanssien musiikin tahtiin, kunnes heidän isoäitinsä palaa asioiltaan ja komentaa sisarukset seuraavan askareen pariin.

Evon ja Eva ovat oikeastaan ihan tavalliset 12- ja 10-vuotiaat malesialaiset tytöt, jotka käyvät koulua Pandanin kylässä Etelä-Malesiassa. Heillä on kuitenkin erityinen lahja: joka ikinen kerta, kun koulussa järjestetään laulukilpailut, voittajiksi valitaan Wongin kaunisääniset sisarukset.

Lahja on peräisin heidän äidiltään, joka on puolestaan perinyt sen omalta äidiltään. Ikävä kyllä juuri sen takia siskokset eivät näe äitiänsä juuri koskaan. Hän kiertää ympäri Aasiaa esiintymässä, sillä hän on ammatiltaan laulaja. Evon ikävöi äitiään usein iltaisin. Hän katsoo ulos ja toivoo, että äiti tulisi hakemaan heidät mukaansa.

Evonin 7-vuotissyntymäpäivät.

Espoo, 7. tammikuuta 2009


Espoon Kilossa lämpömittari on selvästi pakkasen puolella, ja maassa on pieni kerros lunta. Päivä on sellainen asfaltinharmaa ja hämärä kuten tammikuiset päivät Suomessa usein ovat.

Evon katsoo ikkunasta, kun paikallisjuna pysähtyy laiturille. Häntä harmittaa. Miksi viheliäinen flunssa iski juuri tänään? Evon kokeilee varovasti lauluääntään, mutta ääni on poissa.

Melko tarkalleen neljä vuotta sitten Evon laskeutui Helsinki-Vantaan lentokentälle. Silloin ilma oli vielä kylmempi kuin nyt, mutta kentällä oli onneksi joku vastassa.

Aluksi Evonin tarkoituksena oli vain tulla tapaamaan suomalaista Jussia, johon hän oli tutustunut vuotta aikaisemmin Malesiassa. Eräänä päivänä vähän ennen Evonin sovittua paluupäivää Jussi kuitenkin kosi. Evon vastasi myöntävästi ja jäi talviseen Helsinkiin.

8000 kilometriä ja yli 10 vuotta. On kulunut ikuisuus siitä, kun Evon on viimeksi laulanut missään julkisesti. Tänään asiaan on kuitenkin tulossa muutos. Evon on ilmoittautunut kulttuurikeskus Caisan järjestämään Ourvision-laulukilpailuun, jonka ensimmäinen koe-esiintyminen järjestetään illalla Helsingissä.

Kehä kolmosen kelmeissä valoissa matkalla Helsinkiin Evon toivoo, ettei sittenkään olisi osallistunut koko kilpailuun. Matka on hiljainen ja pitkä. Parin kuukauden valmistautuminen laulukilpailuun tuntuu turhalta flunssan vuoksi.

Päässä kelautuu kappale, jonka Evon aikoo esittää: Natasha Bedingfieldin Soulmate.

Evon valmistautuu koelauluun. Vieressä aviomies Jussi.

Koe-esiintyminen, Kulttuurikeskus Caisa, Helsinki


Kulttuurikeskus Caisan aulassa puhutaan ainakin viittä eri kieltä. Ourvisionin osallistujiksi ovat tervetulleita jälleen kaikki Suomen ulkopuolelta tulevat laulajat ja yhtyeet. Evon kiertää termospullon korkkia auki ja kaataa mukiin höyryävää vettä.

"You think this is a mistake?" Evon kysyy mieheltään Jussilta.

Aika kuluu hitaasti, hyvin hitaasti. Osallistujat kutsutaan vuorotellen valkoisten ovien takana olevaan huoneeseen. Siellä jokaisella ehdokkaalla on yksi kappale aikaa vakuuttaa, että juuri hän ansaitsee paikan kilpailun esikarsintaan. Tulokset ilmoitetaan huomenna jokaiselle ehdokkaalle henkilökohtaisesti.

Kahden tunnin odottamisen jälkeen Evon kutsutaan sisään. "Just flirt with the jury," hyvä ystävä antaa viime hetken ohjeistuksen.

Seuraavana päivänä puhelin soi.

Evon on jatkossa.

Ourvisionin tuottaja Kitari Mayele tsemppaa esiintyjiä Caisan käytävillä.

Ourvision 2009 on jaettu esikarsintoihin maanosittain.


Aasiaviisujen esikarsinnat (joissa Evon esiintyy) pe 6.2.2009 klo 19-22 Kulttuurikeskus Caisassa, Mikonkatu 17 C, Kluuvi. Liput 5 euroa.

Afroviisujen esikarsinta pe 30.1. Amerikkaviisujen esikarsinta pe 13.2. Lähi-itäviisujen esikarsinta pe 20.2. & Eurooppaviisujen esikarsinta pe 27.2.

Teksti: Varpu Salo, Kuvat: Varpu Salo & Evonin kotialbumi

We Love Helsinki

1 kommentti:

Anonyymi kirjoitti...

hello evan, i just visit your site and read some info about you im one your the contestant also during the contest, do you think they are choosing the right person in the spot 5... for me i don't think so in singing since i was 8 years old and speaking of experience its been a long time...but we are not the judges we cann't know what they are looking for..
best regards. LLL

 
Creative Commons License
Tämän teosteoksen käyttöoikeutta koskee Creative Commons Nimeä-Epäkaupallinen-Tarttuva 1.0 Suomi-lisenssi.